Bertus Span
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 april 2022 door Redactie

Evangelist Bertus Span: “Wie zegt dat de Bijbel niet klopt, spreekt de waarheid niet"

Is de Bijbel door de eeuwen heen hetzelfde gebleven? In tegenstelling tot de Koran is de samenstelling van de Bijbel meerdere malen veranderd, menen sommige moslims. Hoe moet je deze vraag beantwoorden wanneer je het gesprek met hen aangaat? Aan de hand van enkele praktische tips geeft evangelist Bertus Span in een YouTube-video van Bijbelcursussen Nederland daarop antwoord.

“Waarschijnlijk heb je deze vraag al regelmatig gehad. Het is belangrijk om bij dit onderwerp te kijken naar het bewijsmateriaal dat beschikbaar is. We hebben tienduizenden manuscripten in het Grieks en Hebreeuws die samen een extreme hoeveelheid bewijsmateriaal vormen. Die grote hoeveelheid bewijsmateriaal is uniek in de oudheid.”

Daar geeft Span een concreet voorbeeld van. “Niemand vraagt zich af of Julius Caesar echt geleefd heeft en zijn regeringsdaden wel juist beschreven zijn. De nauwkeurigheid van de verslaggeving in zijn boek ‘Gallische oorlogen’ wordt eigenlijk door niemand in twijfel getrokken. En dat terwijl hiervan slechts tien manuscripten teruggevonden zijn en er 900 jaar ligt tussen het schrijven en het oudste teruggevonden manuscript.”

“Als we dat vergelijken met het Nieuwe Testament zien we het volgende: We bezitten vandaag de dag meer dan 20.000 manuscripten van het Nieuwe Testament en daarnaast meer dan een miljoen citaten, afkomstig vanuit de oudheid en boeken van andere kerkvaders. Het is zelfs zo dat als alle Bijbels op aarde verloren zouden zijn gegaan, het Nieuwe Testament vele malen gereconstrueerd kon worden.”

“Er zijn inderdaad in die tienduizenden manuscripten van de Bijbel enkele verschillen te vinden, maar die tasten de leer totaal niet aan. Hier maken christenen ook geen geheim van. Vergeet niet dat er geen enkel boek uit de Oudheid is waar geen verschillen bestaan tussen de verschillende manuscripten. Zeggen dat dit niet geldt voor welk ander boek dan ook, tekent dat je je ogen sluit voor de bewijzen die er zijn.”

Benieuwd naar de volledige video en de verdere tips die Span geeft? Kijk dan de video hieronder.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik werd eens keihard met een Bijbel op mijn hoofd geslagen. Ik kan zeggen: de Bijbel klopt, hoor.
Vakanties
Hier adverteren?