KKK
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 april 2022 door Redactie

Kerk die geld ontving van Ku Klux Klan zamelt geld in tegen racisme

De Algiers United Methodist Church uit New Orleans ontving in nog 1920 geld van de racistische Ku Klux Klan (KKK), maar een eeuw later is de overtuiging van de gemeente sterk veranderd: ze haalden ruim 1.675 dollar op in een actie tegen racisme in de omgeving van de kerk, meldt de Christian Post.

Historicus Sarah A. Waits was betrokken bij het opzetten van de actie. "We willen iets betekenen voor de zwarte inwoners van New Orleans", stelt de historicus uit New Orleans. De stad heeft een roerige geschiedenis met racisme. Tot vandaag de dag zijn de sporen van het verleden met de slavernij, de burgeroorlog en apartheid nog te zien. Zwarte en witte gemeenschappen leven voor een groot deel gescheiden van elkaar, niet omdat dit moet, maar vanwege de sporen van de geschiedenis en cultuurverschillen. De donatie van de kerk is een symbolisch gebaar om "de groei van erkenning te steunen dat ieder mens is geschapen naar Gods evenbeeld".

Volgens historicus Waits had Algiers geen nauwe banden met de Ku Klux Klan in het verleden. Wel ontvingen ze een bedrag van 100 dollar, in die tijd een mooie som geld, al stelde het waarschijnlijk niet veel voor voor de racistische organisatie. "De KKK was op dat moment erg invloedrijk. Door het hele land hield de KKK optochten, steunden ze politici tijdens verkiezingen en organiseerden ze grote gewelddadige acties door de hele Verenigde Staten", aldus Waits. Er zullen volgens de historicus talloze kerken zijn die financieel zijn gesteund door de organisatie aan het begin van de vorige eeuw.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?