Dorpskerkenbeweging
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 april 2022 door PKN

Online bijeenkomsten over de relatie kerk en dorp

De Dorpskerkenbeweging organiseert de komende maanden online netwerkbijeenkomsten, met thema’s rond de relatie kerk en dorp. “Kerken hebben weer ruimte om na te denken over kerk naar buiten, de luiken gaan weer open”, merkt dorpskerkenambassadeur Jacobine Gelderloos.

Online bijeenkomsten
In coronatijd deed de Dorpskerkenbeweging ervaring op met online bijeenkomsten. Nu fysiek bijeenkomen weer kan en kerken weer meer ruimte ervaren om invulling te geven aan hun rol in het dorp, blijven de online bijeenkomsten overeind. Jacobine Gelderloos: “Op deze manier brengen we mensen uit alle hoeken van het land bij elkaar. We merken dat deelnemers na afloop van zo’n bijeenkomst makkelijk contact met elkaar onderhouden, het werkt dus door. We houden het aantal deelnemers wel enigszins beperkt om goed ervaringen uit te kunnen wisselen. Die interactie is belangrijk.”
Begaanbare wegen

De thema’s van de komende bijeenkomsten zijn deels door de actualiteit ingegeven, zoals ‘Open kerk’ op 19 en 21 april. “Het zomerseizoen komt eraan, tijd om na te gaan denken over openstelling van het kerkgebouw.” Voor een ander deel zijn het regelmatig terugkerende thema’s op de agenda van de Dorpskerkenbeweging, zoals ‘Samenwerking met andere dorpskerken’ op 17 en 19 mei en ‘Dorpskerk onder de rook van …’ op 14 en 16 juni. “We proberen bij elke bijeenkomst een ’ervaringsdeskundige’ in te zetten, die kan vertellen wat in haar of zijn situatie begaanbare wegen waren.”

Ook de strubbelingen
Daarbij gaat het in de bijeenkomsten niet alleen om het delen van wat lukte, maar juist ook om de obstakels die mensen tegenkomen. “Ook de strubbelingen mogen verteld worden, daar kun je van leren. Hoewel niet alles een-op-een is over te nemen, helpen alle ervaringen deelnemers vooruit. Op zijn minst roept het herkenning op en bevraagt het de eigen vanzelfsprekendheden.” Jacobine benadrukt dat de netwerkbijeenkomsten bij uitstek daarvoor bedoeld zijn: uitwisselen van ervaringen. “Ze bieden een platform, ze zijn geen college.”

Klik hier voor meer informatie of aanmelden

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen