euthanasie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 april 2022 door NPV Zorg

NPV bezorgd over stijging euthanasiegevallen

De NPV heeft met verontrusting kennisgenomen van de forse stijging van het aantal mensen dat euthanasie laat plegen. Een toenemend aantal mensen kiest voor euthanasie. Dit gebeurt ook in situaties waar het natuurlijk levenseinde nog niet nabij is. "Waar euthanasie juridisch gelegitimeerd is als laatste redmiddel bij ondraaglijk lijden, zien we een verschuiving naar euthanasie als een oplossing voor een als ondraaglijk ervaren leven", stelt directeur Diederik van Dijk.

Een toenemende acceptatie van een zelfgekozen dood verandert de visie op sterven in onze samenleving ingrijpend. "We mogen al onze creativiteit inzetten om lijden te bestrijden", stelt Van Dijk, "maar euthanasie is geen synoniem voor waardig sterven". Euthanasie is een technische dood die past in een maakbare samenleving. Tegelijk heeft euthanasie niet alleen de dood tot gevolg van de patiënt, maar ook effect op de bredere samenleving en de wijze waarop wij omgaan met gebrokenheid. Door deze toename kan gewenning optreden of kunnen mensen zelfs op het idee gebracht worden euthanasie als oplossing te zien, zelfs als men daar zelf nog ernstig over twijfelt. Daarnaast voelen artsen de toenemende druk van familie om een euthanasiewens in te willigen van een familielid dat zijn of haar wil niet meer kan uiten.

Hoewel euthanasie een onomkeerbare en dodelijke beslissing is, wordt achteraf pas getoetst of de euthanasie terecht was. Dit gebeurt door regionale toetsingscommissies (RTE's). Maar wat RTE's als zorgvuldig beoordelen, heeft ook normerende invloed op de euthanasiepraktijk. Het OM staat grotendeels buitenspel. De media spelen een grote rol in de verschuivende praktijk met groot risico dat schrijnende situaties het beeld in de samenleving bepalen of burgers denken recht op euthanasie te hebben. Dit is echter niet het geval, euthanasie blijft een buitengewone handeling die niet bij normaal medisch handelen hoort.

De NPV vindt dat deze stijging tot fundamentele vragen leidt voor politiek en samenleving. Van Dijk: “Wat zetten we tegenover deze stijgende euthanasievraag? Een steeds beter werkende euthanasiepraktijk of veel meer aandacht voor onderliggende problemen, zoals eenzaamheid, zich overbodig voelen, existentieel lijden etc.? Wat betreft de NPV mogen we mensen niet de dood als oplossing aanreiken, maar moeten we hen nabij zijn met de best mogelijke zorg en liefdevolle aandacht.”


Euthanasie
- Euthanasie en christendom: hoe zit dat nu eigenlijk?
- ChristenUnie niet blij met omstreden wetsvoorstel D66-Kamerlid: "Buitengewoon pijnlijk"
- Dr. Henk Post over voltooid leven: "Veel mensen met een doodswens willen helemaal niet dood"
- Raad van State legt bom onder 'roekeloze' D66-wet Voltooid leven
- Dat alleen christenen tegen euthanasie zijn vindt prof. dr. Theo Boer een misvatting
Meer over euthanasie »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Verdere euthanasie (wetgeving), wordt waarschijnlijk het sluitstuk van dit Kabinet. Zo is dit Kabinet bezig om op veel immateriële onderwerpen een reusachtige versnelling te realiseren.

Nogmaals, CU pas op uw zaak!!