De EH bestaat 45 jaar en is hard nodig: "Wij voelen ons aangemoedigd om studenten het hoopvolle leven voor te houden"

Gesponsord5 april 2022 Evangelische Hogeschool
Els van Dijk

"Dat is waarom ik hier zit, om mensen een alternatief te geven voor de ellende van het perfecte plaatje en van het moeten concurreren met alles en iedereen." Dit jaar bestaat de Evangelische Hogeschool (EH) 45 jaar. Het Basisjaar dat bedoeld is ter voorbereiding op wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs werd gevolgd door bekende namen als Tijs van den Brink, Arie Slob en Stefan Paas. Directeur Els van Dijk neemt na 21 jaar afscheid bij de EH en ging vanwege het jubileumjaar in gesprek met Gert-Jan Segers en Andries Knevel over de waarde van de school.

"Als er iets fout gaat, dan weet je in ieder geval hoe het niet moet"

Duizenden jongeren hebben in de loop van de jaren deelgenomen aan het onderwijs van de EH. “Er zijn hier zoveel mensen vandaan gekomen met enthousiasme om iets te betekenen in deze wereld. In het jaar gebeurt er iets waardoor jongeren gaan kijken naar hun plek in de wereld en hoe ze van betekenis willen zijn met dat wat hen door God is toevertrouwd. Ik weet nog dat ik in een van de eerste Trajectjaren (een van de onderwijsvormen van de EH, red.) college mocht geven en dat er een jongere naar me toe kwam en zei: 'Mevrouw, u moet weten: wij zijn allemaal mislukt', waarop ik zei: 'Nee, er is iets niet goed gegaan en daar mag je heel veel van leren, maar jíj bent niet mislukt.' En dat is de beleving vaak. Maar als er iets fout gaat, dan weet je in ieder geval hoe het niet moet.”

Wat betekent het EH-Basisjaar en wat typeert Van Dijk die zich hier bijna 22 jaar lang met ziel en zaligheid heeft ingezet? “Wij nodigen mensen uit om zelf voetsporen te willen nalaten op deze aarde. We willen mensen niet invullen, niets voorschrijven. Daar wil ik ver vandaan blijven. Ik zie dat mensen hier ontwaken, iets willen gaan doen, iets gaan willen betekenen en vrucht willen dragen. Ik zie mensen die met enthousiasme en met vuur hier weer vertrekken.”

"Wat je als jongere op je mobiel tegenkomt, wat je in die series ziet, dat is een totaal ander beeld dan wat je als ouder probeert mee te geven"

Bedreiging
Wat was 45 jaar geleden het ideaal van de oprichters? Els: “Dat was vooral een soort barrière opwerpen tegen de grote seculariseringslag van de laatste jaren. Die was enorm. Vooral voor jonge mensen die gingen studeren en voor het eerst geconfronteerd werden met termen als evolutietheorie had dat een beangstigende werking. De EH werd toen ook heel intellectueel ingestoken; vooral apologetisch, antithetisch, tegen alle wereldse beïnvloedingen in die jonge mensen bedreigen.

Ik was bijna klaar met mijn universitaire studie, toen ik bij de Evangelische Hogeschool terechtkwam. Ze waren op zoek naar een pedagoog en onderwijscoördinator. Zo ben ik hier binnengekomen in 1990. Ik heb toen ook nog gedoceerd bij de School voor de Journalistiek (ESJ).” Zo studeerde Tijs van den Brink nog onder haar toeziend oog af.

Sinds die tijd is er veel veranderd. De komst van sociale media en een vrije seksuele moraal die overal verkondigd wordt, raakt Van Dijk. “Ik zie het voor mijn ogen gebeuren. We bespreken tijdens het jaar de thema’s identiteit, relatievorming en man/vrouw beeld. Ik zeg dan altijd heel eerlijk tegen studenten dat we er pakweg 15 jaar geleden vanuit gingen dat bijna alle studenten nog maagd waren. Maar dat doen we niet meer, want dat is niet meer zo. Ouders kunnen daar ook een factor in zijn; seksuele opvoeding is een lastig iets. Maar wat je als jongere op je mobiel tegenkomt, wat je in die series ziet, dat is een totaal ander beeld dan wat je als ouder probeert mee te geven. Volwassenen zijn volgens de studenten saai. Ze werken, ze koken, ze eten en dan gaan ze slapen, en dat doen ze elke dag opnieuw.”

Seksualiteit
Segers vult haar aan. “Daar waar je het evangelie versmalt naar je mag ‘het’ niet doen voor het huwelijk, heeft het iets banaals. Maar als dat dan gaat naar het totaal loslaten ervan, waarbij je zegt dat het niet uitmaakt, dan verlies je iets wat heel wezenlijk is. Er is een enorme verwarring en worsteling rondom seksualiteit en de vaardigheid om je te hechten en te knokken voor liefde. Als je ook de impact ziet van wanneer het misgaat, het gevoel van verraad en de verscheurdheid bij kinderen van gescheiden ouders, dan weet je ook dat het niet voor niets is dat God daar dus iets over zegt.”

"Het raakt mij dan als studenten die al beschadigd zijn tegen mij zeggen: ‘Waarom heeft niemand daar ooit eerder met mij over gepraat?’"

“Het raakt mij dan”, reageert Van Dijk, “als studenten die al beschadigd zijn tegen mij zeggen: ‘Waarom heeft niemand daar ooit eerder met mij over gepraat?’”

Knevel merkt op dat er wel erg gesomberd wordt tijdens het gesprek. “Het is toch juist een heerlijke en uitdagende tijd voor jongeren? Alle grenzen zijn weg! Toch?”, zegt hij schertsend. Volgens Van Dijk is dat niet het geval. “Aan het einde van de dag ben je alleen. We somberen niet maar we onderkennen dat dit niet zo’n prettige wereld is om volwassen in te worden.”

Eenzaamheid
Uit onderzoeken blijkt dat jongeren zich namelijk erg eenzaam voelen. 75 procent van de jongeren kampt met eenzaamheid, 50 procent heeft psychische problemen en 97 procent heeft last van stress. Els vroeg aan haar studenten of zij dit ook zo ervoeren. “Ik hoopte dat ze allemaal zouden opspringen en zouden zeggen: ‘Nee, natuurlijk niet. We hebben een hele andere opvoeding gehad en ontzettend veel perspectief in ons leven. We hebben er echt zin in.’ Helaas herkenden ze het.”

"Dat is waarom ik hier zit, om mensen een alternatief te geven voor de ellende van het perfecte plaatje"

Maar wat is dan het alternatief dat de EH te bieden heeft? Van Dijk: “Gods verlangen naar mensen. Voordat je er was al gekend, gezien en bemind zijn. Ik vind het zo geweldig dat God in Romeinen 8 zegt: Van tevoren kende ik je al en had ik een bestemming voor je.' Hoe mooi kun je het krijgen? Maar het is wel heel hard werken om dat ook in het hoofd en in het hart te krijgen. Dat is waarom ik hier zit, om mensen een alternatief te geven voor de ellende van het perfecte plaatje en van het moeten concurreren met alles en iedereen. Als ik zie hoeveel gebrokenheid de EH ook binnengebracht wordt. Als ik zie hoeveel sommige studenten in hun rugzak hebben zitten en hoe hopeloos ze zijn als ze binnenkomen. Dan word ik extra aangemoedigd om hen dat hoopvolle leven voor te houden.”

De Evangelische Hogeschool zoekt een nieuw inspirerend boegbeeld. Ben je benieuwd naar de vacature? Kijk dan op de website van de EH.

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt waarom Pasen én lachen alles met elkaar te maken hebben

"Lachen en Pasen horen bij elkaar, want duisternis, dood en kwaad hebben niet het laatste woord. Pasen is niet alleen het feest van de opgewekte Christus, maar ook van opgewekte christenen", aldus Wilkin van de Kamp. In de 48e aflevering van de serie

Mannenzang in de Grote Kerk van Dordrecht
Video

Luister naar deze mannenzang van Psalm 121 uit de Grote Kerk van Dordrecht

''k Sla d' ogen naar 't gebergte heen. Vanwaar ik dag en nacht, des hoogsten bijstand wacht. Mijn hulp is van den HEER alleen. Die hemel, zee en aarde, eerst schiep en sinds bewaarde', het zijn de bekende woorden uit het eerste vers van Psalm 121. Ee

Willem Ouweneel
Video

Willem Ouweneel: “Geestelijke machten zijn uit op totale vernietiging Israël”

Joden over de hele wereld worden geconfronteerd met antisemitisme, oftewel Jodenhaat. Dat is niet na 7 oktober begonnen, maar speelt al duizenden jaren. Waarom zit Jodenhaat zo diep, en waarom lijkt het ingebakken in de mens? Prof. dr. Willem Ouwenee

Ds. C. Harinck
Video

Ds. Harinck vertelt dat het beste nieuws dat de wereld ooit hoorde van een begraafplaats kwam

“Het beste nieuws dat de wereld ooit hoorde kwam vanuit een begraafplaats. Hij is er niet, want Hij is opgestaan. Dat betekent dat de dood is overwonnen. Jezus heeft de deur van de dood geopend die is op slot gevallen was sinds de zonde van Adam en E

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Tamara Caceres-van Halteren

Tamara Caceres-van Halteren vertelt in de podcast van 'De Wereld Rond' hoe ze Jezus persoonlijk leerde kennen en via die ontmoeting met Hem in Zuid-Afrika belandde. Haar man Diego, die ze daar leerde kennen is evangelist en samen met hun twee kindere

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 37

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

ds. W. F. 't Hart
Video

Terugkijken: ds. W. F. 't Hart beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. W. F. 't Hart te gast om te spreken over het thema 'Word hervormd'. De predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente Zwartebroek-Tersch

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

Meerartikelen

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.