Abdi was een vrome moslim (totdat hij verliefd werd op de Bijbel)

Gesponsord28 maart 2022 SDOK
Abdiwelli Ahmed

Abdiwelli en Helen ontmoetten elkaar, trouwden en dienden samen de Heere. Abdiwelli werd hierom vermoord. Helen doet nu in haar eentje het werk maar niet alleen. Lees hun verhalen.

Abdi, een vrome moslim, vroeg zich af of er meerdere manieren waren om naar de hemel te gaan. De Koran leerde hem dat hij alleen in de hemel kon komen als hij vijf keer per dag bad, de moskee bezocht en goede daden deed. Hij vergeleek dit met wat de Bijbel zegt over naar de hemel gaan en dat veranderde zijn leven.

Abdiwelli Ahmed - kortweg Abdi - groeide op in Garissa, Kenia, en was volledig toegewijd aan de islam. In Kenia wonen veel etnische Somaliërs. Abdi stamde af van een lange lijn van vrome moslims uit Somalië, waar 'Somaliër hetzelfde is als moslim zijn', en hij leerde dat de islam hem ‘in het bloed zat’. Abdi voldeed trouw aan de verwachtingen van zijn familie en werd een islamitisch leider op zijn middelbare school.

Bij het vergelijken van de Koran met de Bijbel vond hij meer dan vijfhonderd fouten en tegenstrijdigheden in de Koran.

Maar in 1993, terwijl hij op de universiteit zat, begon Abdi zich af te vragen of er een andere manier was om naar de hemel te gaan. Omdat hij niet zeker wist waar hij in het hiernamaals terecht zou komen, begon hij de islam zelf in twijfel te trekken en ging de Koran met de Bijbel en Mohammed met Jezus te vergelijken. In de Bijbel las hij dat Jezus Christus "de Weg, de Waarheid en het Leven" is en dat er alleen redding is door geloof in Hem. Maar volgens de Koran kon hij de hemel alleen bereiken als hij vijf keer per dag bad, regelmatig naar de moskee ging, de armen hielp en goede daden deed.

Blinde gids
"Diep in mijn hart werd ik geconfronteerd met leegte", zegt Abdi in een interview jaren geleden, "omdat er in de islam geen vrede, eeuwige zekerheid of voldoening in het hart van het individu is." Bij het vergelijken van de Koran met de Bijbel vond hij meer dan vijfhonderd fouten en tegenstrijdigheden in de Koran. Hij begon ook de profeet Mohammed in een nieuw licht te zien: "Mohammed zelf zei dat hij niet wist of hij naar de hel of de hemel zou gaan, en hij kende het lot van de mensen die hem volgden niet", zei Abdi. "Ik realiseerde me dat deze man een blinde gids was. Ik wil geen blinde gids te volgen."

Toevlucht
Hoe meer Abdi in de Bijbel las, hoe meer hij er verliefd op werd. Het scheppingsverhaal in Genesis, het liefdeshoofdstuk van 1 Korintiërs 13 en Jezus' afscheidsrede beginnend in Johannes 14 raakten hem diep. Na gesprekken met een christelijke vriend, stelde hij uiteindelijk zijn vertrouwen op Christus en vond hij de eeuwige zekerheid die hij zo lang had gezocht.

Hoe meer Abdi in de Bijbel las, hoe meer hij er verliefd op werd.

Toen andere studenten en docenten hoorden dat Abdi de islam had verlaten, beschouwden ze hem als een gevaar voor het geloof van andere studenten. "Ik ben in elkaar geslagen", zei Abdi. "Er zijn me allerlei slechte dingen aangedaan. Mijn leven was in gevaar." Op een dag, toen hij christelijke leiders op de campus ontmoette, sloeg iemand Abdi met een steen op het hoofd, wat ernstige bloedingen veroorzaakte.

Kat en muis
Hij rende naar het huis van zijn moeder om zich te verstoppen, maar dagen later zag hij een menigte van ongeveer veertig mensen het huis naderen. Hij vluchtte toen opnieuw, dit keer naar een vriend; hij wist dat mensen hem wilden vermoorden.

"Zij waren als een kat, en ik was een muis in mijn eigen geboortestad.” zei hij. Na nog meer doodsbedreigingen te hebben ontvangen, reisde Abdi zes uur naar het noordwesten om hulp te zoeken bij een christelijk familielid en voorganger, Ibrahim. Deze christen stichtte kerken en deelde het Evangelie met Somalische moslims in Kenia. Ibrahim nam hem uiteindelijk mee naar een christelijk missiecentrum op de campus in een stad en, waar Abdiwelli werd voorgesteld aan een vrouw met de naam Helen. Samen begonnen zij een leven in dienst van God.

Het verhaal van Helen
De Nigeriaanse Helen viel voor Abdi hartstochtelijke geloof. Ze trouwen en brengen het Evangelie aan moslims, ondanks gevaar. Na enkele jaren wordt Abdi door drie mannen vermoord. “Ondanks dit grote verlies en verdriet wist ik dat God het martelaarschap van mijn man zou gebruiken voor Zijn Koninkrijk”, getuigt Helen. “We hebben immers een zegevierende God!”

‘Ik hou van de Heere en ik ben klaar om voor Hem te sterven’, zei hij bij onze eerste ontmoeting. 

“Ik groeide op in Nigeria en leerde Christus al als jong meisje kennen. Tijdens mijn studie ervoer ik een roeping om te dienen en toen ik mijn masteropleiding had afgerond, richtte ik een zendingsorganisatie op in Engeland. Ik volgde trainingen om het Evangelie met moslims te delen en reisde naar Kenia. Daar ontmoette ik Abdi. Hij droeg mijn bagage en sprak hartstochtelijk over zijn geloof. ‘Ik hou van de Heere en ik ben klaar om voor Hem te sterven’, zei hij bij onze eerste ontmoeting.

Toearegs
We begonnen te daten en besloten na een tijd om te trouwen. Om mijn familie in Nigeria tevreden te stellen, trouwden we in het nabijgelegen Niger. In dit Franstalige land is meer dan 95 procent van de inwoners moslim. Drie jaar lang bleven we in dit land om de Toearegs te dienen. Heel veel van hen kwamen tot geloof! 

Daarna gingen we onder Somaliërs werken, in Garissa. Dit ligt op slechts 145 kilometer van de Somalische grens en was op dat moment (in 1999) voor ongeveer 90 procent Somalisch. We dienden Somaliërs door hen te trainen in het ontwikkelen van landbouw en deelden het Evangelie als de gelegenheid zich voordeed.

Jerrycans benzine
We stuitten onmiddellijk op verzet van moslims uit de buurt. Op een avond kwamen ze met jerrycans vol benzine naar ons huis om het plat te branden. Een lokale ambtenaar zag wat er gebeurde en bracht ons haastig in zijn auto naar het politiebureau. Voor onze veiligheid bleven we daar een nacht.

In Somalië is het illegaal om je van de islam te bekeren of het Evangelie te brengen. Christenen worden daarom actief aangevallen en vermoord.

Toen we ons veiliger begonnen te voelen in het dorp, kwamen enkele gelovigen bij ons thuis om Gods Woord te bestuderen. Daarnaast hadden we een ontwikkelingsproject voor lokale boeren, gaven trainingen over drugs, gaven huwelijkscursussen en startten een alfabetiseringscursus voor vluchtelingen. Abdi bezocht daarnaast ook buurlanden om het Evangelie te delen met elke gevluchte Somaliër die hij maar ontmoette. ‘Ons verlangen is om God te kennen en Hem bekend te maken, zodat veel Somaliërs christenen kunnen worden, discipelschapstraining volgen en terugkeren naar hun huizen’, zei hij altijd.

Al-Shabaab
Als Somaliërs de islam verlaten, worden ze er niet alleen van beschuldigd hun religie maar ook hun nationale identiteit te hebben verloochend. In Somalië is het illegaal om je van de islam te bekeren of het Evangelie te brengen. Christenen worden daarom actief aangevallen en vermoord door Al-Shabaab en door familieleden. Ook worden ze vaak vervolgd door vijandige Somaliërs, zelfs als ze hun thuisland hebben verlaten.

Het was op 7 februari 2013 om 12:00 uur, twintig jaar nadat Abdi zijn geloof in Christus had gesteld, dat zijn achtervolgers hem inhaalden. Terwijl hij sprak met een voorganger in het centrum van de stad, werd hij door drie moordenaars doodgeschoten. Intens bedroefd en in shock vluchtte ik met mijn zoons naar Nairobi en uiteindelijk naar mijn geboorteland Nigeria. Ik had al mijn vertrouwen in Somaliërs verloren, ook in degenen die zich christen noemden.

"Ondanks het grote verlies en verdriet wist ik dat God het martelaarschap van mijn man zou gebruiken voor Zijn Koninkrijk."

Zegevieren
Ondanks het grote verlies en verdriet wist ik dat God het martelaarschap van mijn man zou gebruiken voor Zijn Koninkrijk. We hebben immers een overwinnende God. Ik weet dat Hij zal zegevieren in deze situatie.

Ik merkte dat God mij en de jongens dichter naar Hem toe trok. We hebben de Bijbel intenser bestudeerd dan toen Abdi nog bij ons was en we hebben door de jaren heen hoop en moed gevonden om ons geloof te delen met de gekwetste wereld die is verloren in zonde.

Gewoon goed
Na zeven jaar afwezigheid bezochten de jongens en ik Garissa op 21 juni 2020. Ik wilde niet terugkeren naar de stad, maar voelde me ertoe geleid. Sindsdien zijn we er verschillende keren op bezoek geweest, in februari 2021 voor het laatst. Voor mij was het gewoon goed om terug te zijn waar God ons wil hebben.

In Garissa ontdekte ik tot mijn verrassing dat Abdiwelli bekend is geworden en dat 'elke Somaliër zijn getuigenis kent'. Zijn invloed is ook voelbaar in de Somalische christelijke gemeenschap buiten Garissa. Onlangs vroeg zijn broer of ik mee wil doen aan een medische missie om Somaliërs te helpen die door een lokale stam worden aangevallen vanwege een ruzie over land. Ik heb hem gezegd dat we christenen zijn en dat we zullen komen met het evangelie en medicijnen. Ik heb al rolstoelen, kleding, voedsel voor een maand en andere benodigdheden ontvangen om de getroffenen te helpen.

"We moeten nooit stoppen met het uitreiken naar de verloren en stervende wereld totdat Christus komt."

Vastbesloten
Ik ben vastbesloten om Christus te blijven volgen en Somalische moslims te dienen, net als mijn man. We moeten nooit stoppen met het uitreiken naar de verloren en stervende wereld totdat Christus komt. Een vriendin van mij zei dat ik voorzichtig moest zijn. Ik zei tegen haar: 'Als ik mijn leven probeer te redden, zal ik het verliezen.' Samen met mijn zoons wil ik de mensen bereiken die mijn man, hun vader, heeft gedood. Ik wil hen vertellen over Gods verzoenende liefde.”

Wat doet SDOK?
SDOK steunt Helen door bij te dragen in haar levensonderhoud en door het schoolgeld voor haar zoons te bekostigen. Totdat Abdi werd vermoord, werd hij ondersteund door een zusterorganisatie van SDOK. Na zijn dood werden Helen en haar zoons bemoedigd en aangemoedigd in hun geloof.

“Ik heb een unieke kans gehad om veel Somalische gemeenschappen in Oost-Afrika, Europa en Amerika te ontmoeten. Ik denk niet dat ik ooit op een van die plaatsen ben geweest waar ik niet iemand heb ontmoet die op de een of andere manier door Abdi werd beïnvloed."

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Willem van der Deijl
Interview

Hoe we in navolging van vervolgde christenen radicaal Jezus kunnen volgen

“Vervolgde christenen vaak zijn veel radicaler dan Westerse christenen. Wij hebben het liever over geborgenheid, veiligheid en zegen.” Aan het woord is theoloog en auteur Willem van der Deijl. Hij schreef het boek ‘Lijden met Christus, een theologie

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je dan nog overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersver

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester voor 3 jaar geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny 

Een Russische priester die een herdenkingsdienst hield voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny is door het patriarchaat in Moskou voor die jaar geschorst. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitry Safronov leidde op

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken die een man een historische kerk uitzette nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat melden verschillende media.  De aart

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Meerartikelen

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Nieuws

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni