Martin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

30 maart 2022 door Redactie

Martin raakt gedeeltelijk blind na avondje stappen: “Door de kracht van God kan ik het hen vergeven”

Tijdens een gezellig avondje stappen op 4 maart 2005 in zijn woonplaats Nijkerk, sloeg het noodlot voor Martin plots toe. Door een aantal rake klappen die hij van een groepje agressieve uitsmijters kreeg, raakte hij aan een oog vrijwel blind. Dat leidde ertoe dat Martin uiteindelijk zijn werkzaamheden als schilder moest neerleggen. Jarenlang koesterde hij rancune richting de daders, totdat God (weer) in zijn leven verscheen. Dit vertelt hij in gesprek met het platform Xpedition Glory.

“In de tijd voordat de mishandeling plaatsvond, was ik praktisch nooit thuis. Ik had een grote schuur waarin ik oldtimers opknapte. Hier was ik dagelijks te vinden. Als ik daarmee klaar was, ging ik vaak een biertje doen. Aan God of godsdienst dacht ik vrijwel nooit, dat was voor mij totaal niet belangrijk”, zegt Martin. “In die tijd leefde ik vrij roekeloos, waarbij 'lang leve de lol' centraal stond. Ondanks dat ik geen motorrijbewijs had, reed ik motor en dat gold voor autorijden net zo goed. Met de jongens onder elkaar stel je toch wel eens de vraag: stel dat er een ongeluk gebeurt en dat je zou komen te overlijden”, zegt Martin.

Zo'n 11 jaar geleden ontmoette Martin zijn huidige vrouw Els. “Tijdens een schilderklus (Marco werkte na de gebeurtenis nog enige tijd door maar moest noodgedwongen toch zijn werkzaamheden neerleggen, red.) liep ik Els tegen het lijf. We voerden direct vele gesprekken, ook met betrekking tot het geloof. Als ik bij haar was, ervoer ik een soort vrede die ik nergens anders vond. Met haar kan ik lezen en schrijven.”

Martin is vanuit huis bekend met het christelijk geloof, daar het hem met de paplepel werd ingegoten. Toch haakte hij af. “Het geloof was voor mij een soort angst geworden. Ik ervoer angst voor de hel, duivel en verdoemenis. Toen ik Els leerde kennen, liet zij mij zien dat God liefde is", zegt hij terwijl zijn ogen zich vullen met tranen. 

“Hiervoor was ik keihard en kende ik weinig emoties. Maar nu is dat anders. Als ik terugblik op mijn verleden en de gebeurtenis, zal ik dat nooit meer vergeten. Maar met de kracht van God lukt het mij wel om hen te vergeven. De laatste tijd bid ik zelfs voor hen", zegt Martin tenslotte. 

Benieuwd naar het volledige verhaal van Martin? De video is hieronder te zien.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen