Nieuws

08 mei 2009 door Leonard Walpot

"Cyberspace is een uitvlucht"

De Amerikaanse professor Douglas Groothuis schreef in 1997 zijn boek The Soul in Cyberspace. Het was het eerste christelijke boek dat kritiek had op de door media en computer gestuurde samenleving. Twaalf jaar na dato is het boek nog steeds actueel. Ondanks dat in twaalf jaar tijd de technologie veranderd en ook de samenleving veranderd, zijn de zorgen die Groothuis uitte slechts gegroeid.

In zijn boek schreef hij onder meer “De dwangmatige zoektocht voor afleiding is vaak een poging om te ontsnappen aan de moeilijkheden in het leven. We vinden het moeilijk om stil in hoekje te gaan zitten. Cyberspace is wellicht de grootste verleiding die de mensheid treft om zijn ziel te verliezen in afleiding.” Doug Groothuis schreef dit al ver voor YouTube. Zijn de dingen sindsdien beter geworden in de afgelopen jaren? Of is het juist slechter gegaan?

Groothuis geeft zelf een antwoord in een onlangs gehouden interview. “Ja, de dingen zijn veel slechter geworden. De afleidingen stapelen zich op in alarmerende snelheid. Neem bijvoorbeeld laptops. Recent moest ik ze uit de klas verbannen tijdens een seminar waar ik sprak. De studenten waren continue aan het multi-tasken – online shoppen, email lezen en dat soort dingen – terwijl ik me stond uit te sloven ze iets bij te brengen. Vanaf dat moment ging het beter in de klas, maar kreeg je een student die op zijn mobiele telefoon de definitie van een woord ging opzoeken, dat ik gebruikte. Zo gaat het maar door.

Natuurlijk zijn er studenten die wel hun verantwoordelijkheid kunnen nemen en hun laptop alleen gebruiken om het college samen te vatten, maar ik kan niet rekenen op die paar mensen die wel een verantwoordelijkheidsgevoel hebben.”

Volgens Groothuis kan cyberspace gevaarlijk zijn, omdat mensen een 'presentie van absentie' bezigen. "Communicatie tussen mensen die elkaar in real life zien, lijkt verloren te gaan. Mensen zijn steeds vaker aan de telefoon in bijvoorbeeld de supermarkt, studenten zie je steeds vaker smsen tijdens colleges in plaats van aandacht te schenken aan de docent voor de klas, mensen spelen computerspellen met hun kinderen in plaats van echt aandacht aan ze te geven, en zo kan ik wel doorgaan."

Het hele interview dat Groothuis gaf naar aanleiding van zijn boek, is hier te lezen. In Nederland is The Soul in Cyberspace te koop via Bol.com

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher