We kunnen niet zonder wifi (maar in de hemel is geen wifi)

God24 februari 2022 Ds. J. de Kok
Ds. J. de Kok

Wat wifi is weten we wel. Het is overal. ’t Zit in de lucht. Wifi (Wireless Fidelity) is de verzamelnaam voor draadloze netwerken. In de meeste meterkasten hangt een kastje wat wij ‘modem’ zijn gaan noemen. Aan dat kastje zit een kabeltje wat verbonden is met het wereld-wijde-web. En is dat kabeltje geblokkeerd dan zweeft er in de lucht altijd nog 4G of 5G (wat weer heel wat anders is dan 2G). Nederland kan niet meer zonder wifi. En ons wordt vertelt dat ook Refo-Nederland niet meer zonder wifi kan. We hebben het nodig. Broodnodig. Want… onze tijd moet vol. Onze kostelijke genadetijd, we weten ons er geen raad mee! En dan is wifi een uitkomst! Echt waar hoor. Ik zal wat voorbeelden uit ons dagelijks leven noemen.

De jongste kinderen kun je zoethouden met wifi. ’t Is een uitkomst, zeker op een druilerige woensdagmiddag! Je zet ze achter ’t scherm met Nijntje. Maar dat is al snel te soft. Beppa Big is leuker. Of Shaun the sheep. Of brandweerman Sam, of Helden van de stad. Of… mister Bean is ook lagguh! De wat oudere kinderen kun je leuk laten gamen. Laat ze via ’t netwerk spelen met hun vrienden. Dan voelen ze zich niet zo eenzaam in coronatijd. Per slot van rekening hebben ze nog genadetijd genoeg en daar kun je ze toch ook niet doelloos mee rond laten lopen. Maar… in de hemel is geen wifi.

En daar gaat je kind. Met ’t vergif in de zak. En je kind is slim. Veel slimmer dan jij.

Moeilijk é… als de eerste naar het voortgezet onderwijs gaat. Wel of geen smartphone. Er is genoeg gewaarschuwd. Het is beter om ze er geen te geven. ’t Is min of meer vergif en ze zijn er psychisch nog niet aan toe. Maar… je wilt toch ook niet dat je kind gepest wordt? Als je je kind geen mobiel geeft dan liggen ze erbuiten. Weet je… we geven er eentje. Met Family-link erop natuurlijk. Dat ding moet flink begrensd worden. En-ie blijft altijd beneden. Nimmer mee naar bed dat ding. Dan is het hek van de dam. En we hameren erop dat ze bekeerd moeten worden! We houden de communicatie open. We laten ons niet bedriegen door ons kind.

En daar gaat je kind. Met ’t vergif in de zak. En je kind is slim. Veel slimmer dan jij. Schermtijd? Met een simpel truckje wordt het op school even gewijzigd. Nu nog ongefilterd internet, plekken zat. Al ga je maar bij de Albert Heijn buiten staan. Een wereld gaat open. Grappige filmpjes, gezellige filmpjes, even die vlog bekijken. Een vriendin erbij. ‘Heb je dat al gezien? Je gaat uit je stekker man!’ Men gluurt, wrijft en grielt. Toch handig, die wifi!

Zeker handig die wifi. Om even een leuke foto op je status te zetten. Even Tik-tokken. Insta bijwerken. (Weet je nog van vroeger? Toen hadden we nog Hyves. Een meewarig lachje. Dit is beter.) Wifi is een uitkomst! Groepsapp hier, groepsapp daar. Zo weet je nog eens wat van elkaar. Natuurlijk zit er ook veel onzin tussen, maar dat sla je gewoon over.

De techniek staat voor niets! De laatste restjes genadetijd vervliegen.

Als moeder ’s avonds in de bank ploft pakt ze de tablet. Een paar keer wrijven en ze volgt de soapseries waar ze aan verknocht is. O, er zit echt niks verkeerds in, hoor. Jammer dat er af en toe een vloekje klinkt. En sommige passages hadden wel wat minder erotisch getint kunnen zijn. Maar moeder moet toch ook in de drukte van het gezin haar zinnen even kunnen verzetten. Ze moet haar genadetijd toch ook ergens aan kwijt?

U zegt, ‘zoiets zal ik nooit doen!’ Daar ben ik blij om. Maar u hebt zo uw eigen genade-tijd-slurpers. Coronatijd heeft tal van nieuwe mogelijkheden gegeven. Online concerten. Ontroerend! Refovloggers. Interessant! Je leert een hoop van verschillende potcasts. En iedere dag krijg je een prachtige tekst op je scherm. En dat allemaal dankzij de wifi… Wat een uitkomst! Maar we keren terug in een refo-huiskamer…

Vader heeft inmiddels de laptop gepakt. Al langer wil hij een andere auto. Nee, niet te protserig. Dat hoort niet bij zijn degelijk imago in de gemeente. Deze keer zal hij eens op de site van Opel kijken. Hij klikt en scrolt. Kijkt en vergelijkt. En na een uur legt hij met een zucht de laptop weg. Weet je, hij zal nog eens een preekje lezen (om zijn geweten wat te sussen). Maar na een bladzijde lezen vallen zijn ogen toe. ’t Was ook zo’n drukke dag… Ja, vader, de genadetijd van deze dag is om!

Moeder moet toch ook in de drukte van het gezin haar zinnen even kunnen verzetten. Ze moet haar genadetijd toch ook ergens aan kwijt?

Daar zit opa. Hij is eenzaam sinds oma er niet meer is. Opa heeft geen wifi. Opa zit nog aan de kabel. Sinds kort weet opa ook hoe Skype werkt. ’t Is maar wat eenvoudig. Opa kijkt op de klok. Bijna zeven uur. Hij verheugd zich op het moment. Skypen met de kleinkinderen. Zeker in coronatijd. Een half uur later wordt Skype gesloten. Maar opa heeft Google ontdekt. Heel handig. Je typt (met één vinger) in wat je graag wilt weten en je hebt het zo op je scherm. En opa tikt. Opa kijkt. Opa geniet. De techniek staat voor niets! De laatste restjes genadetijd vervliegen.

Wifi, we kunnen niet meer zonder. Ik zie het op de classisvergadering. Wij, degelijke mannenbroeders in zwart-pak vergaderen over de gevaren van (open)internet. We komen tot de conclusie dat alleen de vreze des Heeren de èchte filter is. Dat ons hart verdorven is en dat de moderne media zo’n aansluiting vindt bij ons hart. Ook bij de oude mens, na ontvangen genade. We kijken ernstig en gaan ons bezinnen op een stuk bezinning. Op ’t eind van de vergadering worden de gevaren van de tijd en de aanvallen van de satan neergelegd voor het aangezicht des Heeren. Dan gaat ieder huiswaarts. Twee stappen buitengekomen glijdt de hand in de binnenzak van het zwarte pak. De Samsung Galaxy A12 wordt voor de dag gehaald, ontgrendeld, en men scrolt even door de berichten die staan te wachten. Toch handig, wifi…

In de hemel is geen wifi. Ga daar maar eens over nadenken. Want wat moet je in de hemel gaan doen?

In de hemel is geen wifi. Ga daar maar eens over nadenken. Want wat moet je in de hemel gaan doen? Tenminste, je gaat er eigenlijk wel een beetje vanuit dat je daar toch terecht komt. Uiteindelijk zal het toch wel meevallen met je. Je bent per slot van rekening niet geheel onverschillig. Maar, nogmaals, wat wil je in de hemel gaan doen? In de hemel is geen wifi. In de hemel is ook geen tijd. Daar is de genadetijd op. In de hemel wordt een drie-enig God zonder zonde gediend. Daar staat Christus, als het Lam, in het middelpunt. Al degenen die op aarde nooit leerden hun genadetijd te besteden aan de ziel, zullen nimmer weten wat dit inhoudt.

Nee, in de hemel is geen wifi. In de hel overigens ook niet! Ga daar óók maar eens over nadenken. In de hel is trouwens ook geen tijd. Ook geen genadetijd. En weet je wat een mens in de hel moet gaan doen? Eeuwige wroeging hebben omdat hij z’n genadetijd zo verbeuzeld heeft en dat onder de liefelijke nodigingen van Christus: Mijn zoon, Mijn dochter, geef Mij uw tijd…!

Ds. J. de Kok is predikant van de gereformeerde gemeente in Westkapelle.

Foto boven: GerGeminfo.nl

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Deuteronomium 1:35
Verdieping

God liet een zwak volk ten strijde trekken: waarom?

Het boek Deuteronomium neemt ons mee naar het einde van de woestijnreis van het volk Israël.  Veertig jaar lang zwierven de Israëlieten door de woestijn. Als het aan God had gelegen, was die zwerftocht héél wat korter geweest. Het had in twee jaar ge

Rabbijn Raphael Evers
Video

Wat geloven Joden over de eindtijd? Rabbijn Raphael Evers antwoordt

Wat geloven Joden over de eindtijd en het Messiaanse vrederijk? Veel christenen geloven in de spoedige wederkomst van de Messias Jezus. Hoe kijken Joden naar de komst van de Messias? Welke tekenen van de eindtijd zien zij juist in deze tijd vervuld w

ds. T. A. Vergunst
Video

Terugkijken: ds. T. A. Vergunst beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. T. A. Vergunst te gast om te spreken over het thema 'Ik wil, word gereinigd'. De predikant van de Gereformeerde Gemeente te Carterton

Dr. Rik Peels
Nieuws

Theoloog Rik Peels komt met nieuw boek over atheïsme

In debatten over godsgeloof hebben atheïsten, agnosten en gelovigen iets over het hoofd gezien. De aandacht is voornamelijk uitgegaan naar argumenten voor en tegen het bestaan van God, maar atheïsme zelf is niet voldoende onderzocht. Terecht hebben a

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker deelt indrukwekkend verhaal van Syrische vader die op handgranaat dook

"Weet je wat die vader deed toen hij die granaat zag rollen? Terwijl iedereen wegrende, en ook zijn dochtertje wegrende, liep hij naar die granaat toe en ging hij erop liggen. De granaat ontplofte en die vader kwam om het leven. Maar dat meisje en al

Preston Sprinkle
Boekfragment

Waarom ik geloof dat het geslachtsverschil na de opstanding blijft bestaan

De opstanding is fundamenteel binnen de christelijke ethiek. Daarom zien we vaak dat schrijvers uit de Bijbel verwijzen naar ons toekomstig bestaan als basis voor ons huidige leven. Hoe we dan zullen zijn geeft ons een morele basis voor hoe we nu zou

Ds. G. van Zanden
Preekverslag

Ds. Van Zanden over tragische Bijbelverhalen: “Judas had met gemak zalig kunnen worden”

“Judas had zichzelf niet moeten opknopen en naar Jezus moeten vluchten. Zou Jezus Judas hebben weggestuurd? Daar geloof ik niets van.” Ds. G. van Zanden zoomde onlangs tijdens een preek in op ‘een bijna koning’ (Saul) en ‘een bijna discipel’ (Judas).

Willem Lingeman
Video

Waarom het huwelijk een bloedverbond is

Het huwelijk wordt op basis van de Bijbel een bloedverbond genoemd. Willem Lingeman legt aan de hand van het Oude en Nieuwe Testament uit waarom. "Er werden dieren gedood en in de lengte doorgesneden. De twee helften werden gespiegeld tegenover elkaa

Meerartikelen

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan dertig christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend ch

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee

Bijbel
God

Refoweb-vragensteller: waarom wordt de antichrist 'zoon des verderfs' genoemd?

'De antichrist wordt in de Bijbel “zoon des verderfs” genoemd. Judas is de enige in de bijbel die deze naam ook kreeg. Zit daar een specifieke betekenis achter?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'De Heere spreekt over Zijn

dominee J. C. de Groot
Video

Terugkijken: ds. De Groot over een bevrijdende ontmoeting met Jezus

‘Waar Jezus is, gebeurt er altijd wat,’ zei dominee J. C. de Groot tijdens een toerustingsavond van Geloofstoerusting in Rijssen. Hij sprak over de geschiedenis van Lukas 13:10-17 en hoe die God ook vandaag dezelfde is. Bekijk de lezing van ds. De Gr

Jaap Bönker
Verdieping

De Bijbel is een agrarisch boek

De Bijbel is voor een groot deel geschreven als een agrarisch boek. Er staan in verschillende gedeelten veel passages over zaken die voor de toenmalige mensen heel herkenbaar waren. In onze samenleving (met name in de steden) is het agrarisch begrip