Domineestekort: het aantal beschikbare predikanten is zeer zorgelijk

God4 februari 2022 Piet Vergunst, De Waarheidsvriend
Piet Vergunst

Ons onderwijs kent een lerarentekort, voor aan het bed zijn er te weinig handen, in de horeca en het transport zijn meer mensen nodig… en in de kerk lijkt het niet anders. Daar gelden echter niet de wetten van de economie, maar is het denkschema van Gods Koninkrijk aan de orde.

De predikant in 2018 – die aanduiding van een paragraaf vond ik in een boek van prof. Gerben Heitink uit 2001, Biografie van de dominee. Het gaat hierbij dus niet om een terugblik, maar om een vooruitblik. Ik lees dat de auteur voorziet dat het boegbeeld van de Reformatie, de predikant, uit beeld dreigt te raken. Aan mensen zou in onze dagen de vraag gesteld worden of de rechtvaardiging van de goddeloze hun nog wat zegt.

Best aardig is het te lezen hoe een praktisch theoloog twintig jaar geleden keek naar dominee-zijn in de komende jaren – en tegelijk weten we dat wetenschappers de toekomst van de kerk niet voorspellen. De Heilige Geest – verrassend én fijngevoelig – houdt Zich niet aan prognoses. Hoorder van onze gebeden, dat is Hij wel.

Het aantal predikanten dat afscheid neemt en terugtreedt, is groter dan de generatie die aantreedt.

Gestage toename
Hoe de voorzeggingen ook geweest zijn, de feitelijke situatie ten aanzien van beschikbare predikanten is vandaag zorgelijk, heel zorgelijk. In de gemeenten die zich rekenen tot de Gereformeerde Bond, neemt het aantal predikantsvacatures gestaag toe en in het geheel van de kerk zal het niet anders zijn. Sinds ik me dit bewust ging worden, liep ik bij de jaarlijkse verschijning van ons adresboekje het aantal even langs. In de zomer van 2019 telde ik 58 predikantsvacatures, een jaar later 66, in de zomer van 2021 73. Dezer dagen kwam ik op 79. Het maakt ons duidelijk dat het aantal predikanten dat afscheid neemt en terugtreedt, groter is dan de generatie die aantreedt.

Demografische factoren doen hier mee. Op dit moment is de generatie predikanten die in 1954, 1955 geboren werd, bij de grens van het emeritaat, veelal een groep dominees die de gemeenten decennialang diende, mannen die in grotere gemeenten met zegen gewerkt hebben.

Bovenplaatselijk
Tegelijk lijkt onder een jongere generatie de vanzelfsprekendheid voorbij dat ze de gemeenten blijven dienen. Niemand zal ontkennen dat werken in Gods Koninkrijk breder is dan herder en leraar zijn in een plaatselijke gemeente. En toch, wat zegt het als we de voorbije jaren een meer dan gebruikelijke uitstroom van predikanten naar bovenplaatselijke taken zien? Ervaart een predikant de wekelijks hoge verwachting ten aanzien van de eredienst als een druk, ziet hij de bandbreedte van een gemeente te breed worden, ontneemt het aantal conflicten hem te vaak de vreugde? Gericht onderzoek zou tot concrete antwoorden moeten leiden, al voelen we aan in welke richting die antwoorden gaan.

Laten we maar blijven communiceren dat er weinig mooier is dan dominee zijn in dorp of stad.

Vanuit de roeping van de kerk kunnen we hier wel iets tegenover zetten. Hoe belangrijk bovenplaatselijk werk ook is, het staat ten dienste van de roeping van de lokale gemeente, de gemeente waarin de prediking plaatsheeft, waarin in de catechese de inwijding in het christelijk geloof gebeurt, waarin in het pastoraat het hart van de ander opengaat. Laten we maar blijven communiceren dat er weinig mooier is dan dominee zijn in dorp of stad.

Vastheid van het Woord
Deze laatste zin betekent geen wegkijken van de concrete situatie. In het genoemde boek van prof. Heitink uit 2001 las ik al: ‘Bijna wekelijks zijn er signalen te beluisteren dat het niet goed gaat met de predikant. Het beroep heeft het moeilijk in een krimpende kerk.’ Ook in hervormde gemeenten lijkt het referentiekader waarbinnen de predikant zijn werk doet, weg te vallen: het spreken over zonde en genade, het leven bij geboden en beloften, het weten van wet en Evangelie, de vastheid van het Woord als een gezaghebbend geschenk dat ons draagt. Als in de kerkenraad de inhoudelijke verbondenheid die samenbindt, wegvalt, dan wordt de dienst van de dominee zwaar.

Juist in zo’n context heb je als dominee collegialiteit nodig. In jezelf ben je immers niet anders dan een zwak, aarden vat, waarin God de schat van de hemelse wijsheid verbergt (Calvijn). Juist in zo’n context heb je wekelijks rust nodig, concentratie op de eerste roeping om de Schriften te onderzoeken, te ontsluiten. Dan kantelt het perspectief waarmee je naar de dominee kijkt: hij is immers ook degene die voor zichzelf de eerste zegen ervaart, dan is hij degene die er getuige van is als het Woord in de gemeente in goede aarde valt.

Gods verkiezing
Beter dan de wisseling van het perspectief van moeiten naar zegen in de gemeente is de wisseling van onze zichtbare werkelijkheid naar God. Garant voor Zijn dienstknechten staat Hij, garant voor de vrucht op hun werk. Dankzij de komst en het offer van Christus zal Gods werk voorspoedig zijn, zullen velen rechtvaardig worden. De prediking van het Evangelie wordt door de verkiezing gedragen.

Die oogst noemt Hij groot! Weinig arbeiders zijn er echter, dáár zit het probleem.

Het is in de hoofdstukken over de verkiezing van Israël, waarin de gemeente ingelijfd is, dat Paulus de prediking ter sprake brengt. ‘Hoe zullen zij in Hem geloven van Wie zij niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen zonder iemand die predikt?’

Gezinnen, moeders
Als dit denken ergens aan de orde mag zijn, dan toch in onze gezinnen, dat kerkje in de kerk. Hier heeft de overdracht van het geloof plaats, de vorming voor het leven. Hier leren we kinderen hun leven te besteden in dienst van de God van hun zaligheid. De nood van de vele lege pastorieën op dit moment is daarom een appel op ons gezinsleven: bidden wij voor onze kinderen en kleinkinderen om een aan de Heere toegewijd leven?

Moeders hebben in dit opzicht in de geschiedenis van de kerk middellijk veel betekend. Ze waren het die als Hanna een zoontje ontvingen, die ze ‘voor al de dagen dat hij op aarde is aan de HEERE overgegeven heeft’. Het jasje dat Hanna voor haar kleine jongen naait, een manteltje, verwijst reeds naar de profetenmantels die Elia en Elisa zullen dragen, schreef dr. W. Verboom vorige maand in Een handvol koren. Dat geloof van Hanna is ook voor de 21e eeuw: ‘Mijn moeder wist voor mijn geboorte dat ik dominee zou worden’ – het is een uitspraak die diverse van de nu oudere predikanten ooit verwoord hebben. Als we dit verlangen voor onze kinderen kwijtraken, is de secularisatie een feit.

Akker en oogst
Jezus heeft in Zijn onderwijs op aarde de wereld als een akker gezien, de geschiedenis van de mensheid als de oogst. Die oogst noemt Hij groot! Weinig arbeiders zijn er echter, dáár zit het probleem. Jezus wijst de weg waarin God voorzien wil in arbeiders: ‘Bid daarom tot de Heere van de oogst dat Hij arbeiders in Zijn oogst uitzendt.’ Als wij bidden, zal de Geest van God op zoek gaan naar mensen Die Hij in de oogst gebruiken kan.

De beslommeringen voor het dagelijkse leven moeten de gezondenen niet afleiden, omdat de zaak van Gods Koninkrijk prioriteit heeft.

Namen noemen is hier kwetsbaar, maar een feit is dat díe gemeenten veel dienaars van het Woord voortgebracht hebben waar op de zondag gebeden is om nieuwe werkers in de wijngaard, onophoudelijk. In de weg van de vervulling van Zijn eigen beloften wil God onze noden immers vervullen: ‘Alles wat u de Vader zult bidden in Mijn Naam, zal Hij u geven.’

Vermoeid en verstrooid
Dat gebed om nieuwe werkers in Gods Koninkrijk – naast de herders en leraars gaat het niet minder om evangelisten, kerkelijk werkers, leerkrachten voor de school met de Bijbel – is niet vrijblijvend. Het gaat niet om onze gemeente die graag weer een eigen predikant ontvangt. Nee, het gaat om de oogst. We leven in de tijd van de oogst, van het beslissende handelen van God in de laatste dagen, de tijd van het gericht, dat Jesaja 27 al aankondigde: ‘Op die dag zal het gebeuren dat de HEERE de aren zal uitkloppen (…), en u, Israëlieten, zult worden opgeraapt, één voor één.’

In Mattheüs 9 volgt het appel om te bidden om arbeiders op de bewogenheid van Jezus. Innerlijk was Hij vol ontferming, toen Hij de menigte zag, mensen die vermoeid en verstrooid waren, die onderwijs en herderlijke zorg niet missen konden. Bij de roeping tot dienst in Gods Koninkrijk hoort die bewogenheid, zoals Paulus daarover spreekt in 2 Korinthe 5: ‘Want de liefde van Christus dringt ons.’ Zonder Hem blijven dolende schapen verloren.

Met haast mag de opdracht van Jezus uitgevoerd worden, want Hij zendt uit zonder beurs, reiszak, sandalen. De beslommeringen voor het dagelijkse leven moeten de gezondenen niet afleiden, omdat de zaak van Gods Koninkrijk prioriteit heeft.

Zo leert de gemeente in haar gebed uiting geven aan haar verlangen.

Piet Vergunst is hoofdredacteur van De Waarheidsvriend. Geïnteresseerd in meer inhoudsvolle artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Soedanese vlag
Nieuws

Onbekende man laat Bijbel achter bij Soedanese moslim die zich vervolgens bekeert

Nuraldaim Hassan, opgegroeid als moslim in Sudan, komt wel op een heel bijzondere manier in aanraking met het christelijk geloof. Op een dag zoekt een reiziger tijdens een regenbui onderdak bij Nuraldaim thuis. Nadat de reiziger vertrekt, stuit Nural

Jakob en Jan
Video

Leiderschap en nalatenschap zijn volgens Jakob en Jan met elkaar verbonden

In de serie Jakob & Jan gaan Jan Pool en Jakob van Wielink – twee ervaren mannen in het werken met en voor leiders – in gesprek over leiderschap. Hoe kunnen leiders in kerk, organisaties en samenleving groeien in gezond leiderschap? Wat zijn thema’s

Stichting Present
Nieuws

Stichting Present ziet aantal vrijwilligers fors groeien

In 2023 hebben 52.777 mensen zich via Stichting Present ingezet voor 83.217 mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit betekent een flinke stijging ten opzichte van 2022, toen het ging om 44.930 vrijwilligers en 63.363 hulpontvangers

DIEN
Video

Nieuwe christelijke artiest DIEN (26) brengt eigen EP uit: 'Omarm mij'

'Omarm mij', zo heet de nieuwe EP die de christelijke artiest Dinant (26), bekend onder de artiestennaam 'DIEN', onlangs uitbracht. Met een eigentijdse Nederlandse stijl weerspiegelt DIEN zijn geloof en band met God door in zijn moedertaal te zingen.

Ds. Anne Post
Interview

Ds. Anne Post ruilde de overheid in voor de preekstoel: "God greep mij bij mijn nekvel"

Een hippe dominee die graag pioniert, geen trek heeft om 40 uur per week in zijn studeerkamer te zitten en veranderingen niet uit de weg gaat. Zo omschrijft ds. Anne Post (PKN) zichzelf. Aanvankelijk lijkt het er niet op dat Post op de preekstoel ter

Maria Korpershoek
Boekfragment

De reformatorische gezindte heeft goud in handen

De kerk was groot en stil en vervulde me altijd met ontzag en eerbied. Ik hield van de kerk. Niet dat ik het als kind altijd prettig vond dat de diensten zo lang duurden, maar voor mij was het er warm en veilig. En vooral: God was daar! Ik wilde bij

Jos Strengholt
Verdieping

Sommige christenen geloven in de komst van een duizendjarig rijk: terecht?

Komt er een rijk van duizend jaar als slotakkoord van de wereldgeschiedenis? Meningen onder christenen zijn verdeeld. Sommigen hebben nauwkeurige ideeën over zo’n rijk, en weten in detail te vertellen hoe dit alles zal zijn. ‘De mensen zullen 120 jaa

Ds. Mark de Jager
Video

Ds. Mark de Jager over fors ledenverlies PKN: "Verdrietig, maar niet verbaasd"

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) vierde op 1 mei haar 20-jarig bestaan, maar heeft tegelijkertijd al jarenlang te kampen met een fors ledenverlies. Sterker nog: in de afgelopen tien jaar verliet zelfs een derde van het totaal aantal leden het ker

Meerartikelen

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant legt uit waarom de kinderzegen niet het eerste doel van het christelijk huwelijk is

"Ik zal maar heel eerlijk zeggen dat ik het ingewikkeld vind als er gezegd wordt dat het krijgen van kinderen het eerste doel van een huwelijk zou zijn. U begrijpt toch wel waarom? Als een huwelijk dan niet met de kinderzegen gekroond wordt, dan zou

Urk
Dagelijks leven

Ondervoede kinderen arriveerden op Urk: het indrukwekkende verhaal van Gerda

Het is de Hongerwinter van 1944. Op Urk staat de dijk vol met mannen, wachtend op een schip met een hele bijzondere lading. Aan boord bevinden zich ruim 80 kinderen, ondervoed en sommigen zelfs op het randje van de dood. Tot deze groep behoren ook Ge

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

Het verkeerde ’drankje’ even omruilen: dat kan niet zomaar

Het is deze week prachtig weer geweest. Misschien heb je vandaag wel even heerlijk op een terras gezeten. Heerlijk in de zon. Gezellig met een vriend of vriendin. Maar wat gebeurde er: de ober bracht voor jou een drankje dat je niet had besteld. Nu i

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Roeping en gehoorzaamheid'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Heilige Grond podcast
Podcast

Waar was God in Auschwitz? In gesprek met Joyce Rondaij

Waar was God in Auschwitz?  is één van de bekendste en indringendste vragen die het geloof in een goede en almachtige God uitdagen. Een vraag die ook in het licht van hedendaagse verschrikkingen op ons af kan komen. Houden onze theologische begrippen

Youth for Christ
Nieuws

Youth for Christ nu op dertig plekken in Nederland actief

Youth for Christ groeit in 2024 naar dertig locaties voor missionair jongerenwerk. De christelijke organisatie heeft vorig jaar en in de eerste maanden van dit jaar locaties erbij gekregen in Gouda, Den Haag, Lansingerland, Brabantse Wal en Amsterdam

'Tijd als deze'
Video

Acht christelijke singer-songwriters lanceren gezamenlijk nieuwe single: 'Tijd als deze'

In de zomer van 2023 schreven de acht singer-songwriters Marjolein Keijzer, Aldith, Wendy ten Wolde, Raïssa, Elisa Ligt, Christie, Marieke Sleurink en Jildou gezamenlijk het lied 'Tijd als deze.' Het lied kwam vandaag uit en is via alle digitale plat

Preston Sprinkle
Boekfragment

Is intersekse veroorzaakt door de zondeval?

‘Intersekse’ betekent niet ‘man noch vrouw’. Er zijn meer dan zestien verschillende aandoeningen die geclassificeerd worden als intersekse, ook wel ‘verschillen in geslachtsontwikkeling’ (DSD) of ‘stoornissen in de geslachtsontwikkeling’ genoemd. On

Ds. A. de Reuver
Video

Prof. dr. De Reuver vertelt over Puttense ouderling die wist dat hij kon sterven: "Het kwam op Jezus aan"

"Jezus zegt: 'Ik was er met jou in de dood en Ik kwam eruit.' Dat was het geheim van die ouderling in Putten aan wie ze vroegen: 'Kun je sterven? Want dan zal het er echt op aankomen.' Hij antwoordde: 'Nee. Het is er al op aangekomen. Alles kwam op m

Joe Biden
Nieuws

Katholieke leiders roepen Biden op om zich hard te maken voor een staakt-het-vuren in Gaza

Zo'n 200 katholieke leiders roepen de Amerikaanse president Joe Bidden middels een brief op om om aan te dringen op een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt Religion News Service. In dezelfde brief wordt Biden ook opgeroepen om zich in te zetten voor

Wilkin van de Kamp
Video

In deze video behandelt Wilkin van de Kamp 'de vrolijke ruil' van Maarten Luther

'Want God nam Christus Die geen zonde gedaan heeft en belastte Hem met onze zonden. In ruil daarvoor rekent God de rechtvaardigheid van Christus aan ons toe', deze woorden uit 2 Korinthe 5 brachten bij kerkhervormer Maarten Luther een geestelijke doo

Jeruzalem
Nieuws

Nieuw onderzoek: Jeruzalem was al een belangrijke stad tijdens regeerperiode koning David

Jeruzalem was tijdens de regeerperiode van koning David al een belangrijke stad. Dat is de conclusie uit een nieuw onderzoek dat onlangs verscheen. Lange tijd werd gedacht dat Jeruzalem in die tijd slechts een kleine nederzetting was, maar in werkeli