Marleen Blootens
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 januari 2022 door Redactie

PKN-predikant blij met afschaffing bedenktermijn abortus

Dominee Marleen Blootens moest haar zwangerschap laten afbreken om medische redenen. In het Radio 1-programma Dit is de Dag pleit zij voor het afschaffen van verplichte vijf dagen bedenktijd.

De kans is groot dat de vijf dagen bedenktijd bij abortus definitief wordt afgeschaft, zo werd deze week duidelijk. Donderdag wordt in de Tweede Kamer namelijk een initiatiefvoorstel van D66 besproken om de bedenktijd af te schaffen. Een meerderheid van de Kamer heeft al aangegeven hier voorstander van te zijn. 'Voor de aankoop van een huis geldt een bedenktermijn van 3 dagen, maar het beëindigen van ongeboren menselijk leven moet direct kunnen...', reageerde de SGP gisteren. Ook de ChristenUnie is tegen het afschaffen van de bedenktijd, zo liet Kamerlid Don Ceder eerder weten.

"Afgelopen jaar moesten wij onze zwangerschap afbreken", aldus Blootens via Twitter. "Een onvrijwillige abortus die mijn hart brak. Na de diagnose (ruim een week) volgde er vijf dagen verplichte bedenktijd. Want ook medische indicaties vallen onder de abortuswet. Deze dagen waren bijna niet te tillen. Ik ben zeer blij met de afschaffing van de huidige bedenkverplichting. Want ik leerde dat werkelijk geen enkele vrouw ondoordacht kiest voor abortus. Wel of niet gelovig. Het is aanmatigend om dit wel aan te nemen.

Daarbij ontneemt de christelijke reflex dat abortus altijd fout is vrouwen de kans om hun afwegingen te delen die ook in het belang van hun gezin kunnen zijn. Of zoals wij, open te kunnen zijn over de pijn van een onvermijdelijke afbreking. Ik hoop dat de ruimte voor persoonlijke afweging in dit debat ook ruimte maakt voor openheid in de achterban", aldus de PKN-predikant, die aangeeft op de ChristenUnie te hebben gestemd en dan ook hoopt dat de partij bereid is te luisteren naar mensen die geen voorstander zijn van de bedenktijd voor abortus.

Klik hier om het volledige gesprek met Marleen Blootens terug te luisteren.


Abortus
- Linkse partijen pleiten voor demonstratieverbod bij abortusklinieken; Schreeuw om Leven reageert
- Abortusdebat bewijst hypocrisie progressieve Dolle Mina's én conservatieve christenen
- Abortusdebat waait over naar Nederland: GroenLinks-Kamerlid haalt uit naar evangelicals
- Pleidooi voor afschaffing bedenktermijn abortus schiet zijn doel voorbij
- Kwetsbare vrouwen worden de dupe van afschaffing bedenktermijn abortus
Meer over Abortus »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Jezelf als norm nemen en de uitzondering als regel, zijn over het algemeen niet de meest beste beslissingen.