RK den bosch
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 januari 2022 door Redactie

Onderzoek: Nederlandse katholieken veel progressiever dan kerk zelf

Waar de katholieke kerk nog behoorlijk conservatief is, zijn Nederlandse katholieken veel progressiever. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van het dagblad Trouw. Het merendeel van de Nederlandse katholieken is bijvoorbeeld voorstander van het kerkelijk inzegenen van homohuwelijken en vindt vrouwelijke priesters geen probleem.

Aan het onderzoek deden in totaal 900 actieve katholieke respondenten en duizend ex-katholieken mee. Slechts 14 procent van die eerste groep vindt dat de kerk met haar tijd meegaat. Daarbij worden onder meer homoseksualiteit, de positie van de vrouw in de kerk, abortus en euthanasie genoemd als onderwerpen waarop verandering nodig is. Zo geeft maar liefst driekwart van de ondervraagde actieve katholieken aan voorstander te zijn van het openstellen van het priesterambt voor vrouwen.

Hetzelfde aantal is voorstander van het kerkelijk inzegenen van het homohuwelijk. Op dit moment is dit allebei niet mogelijk binnen de katholieke kerk. Opvallender nog zijn misschien wel de uitkomsten van het onderzoek op het gebied van euthanasie en abortus. Meer dan de helft van de actieve katholieken vindt dat het verbod op abortus moet worden opgeheven. Verder wordt euthanasie breed geaccepteerd.

Lees hier meer over het onderzoek.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
Openheid is een groot goed, dat mensen geen muren opbouwen waarachter zij hun onfeilbare stellingen verdedigen tegenover de tijdgeest is zelfs geboden. Maar het wil er bij mij niet in dat het gebruik van het woord 'progressief' per definitie meer God welgevallig is dan een conservatieve houding. Uiteindelijk gaat het niet om dit soort tegenstellingen, maar of een kerk de boodschap van Verzoening en bevrijding door Christus brengt, en zich wil stellen onder de leiding van de Geest.