Staaij segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 januari 2022 door Redactie

Segers en Van der Staaij genieten ontzettend veel vertrouwen van eigen achterban

De achterbannen van SGP en ChristenUnie hebben ontzettend veel vertrouwen in hun politieke leider. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van EenVandaag en Ipsos, aangevuld met onderzoek onder kiezers uit het Opiniepanel van EenVandaag. Uit de zetelpeiling blijkt bovendien dat beide partijen hetzelfde aantal zetels heeft als bij de verkiezingen vorig jaar maart.

Bij geen enkele regeringspartij heeft de achterban zoveel vertrouwen in hun eigen politiek leider dan bij de ChristenUnie. Opvallend is dat het vertrouwen in Mark Rutte flink gedaald is bij zijn eigen achterban. Vier maanden geleden had 92 procent van de achterban nog vertrouwen in hem, nu is dat nog maar 81 procent. Het vertrouwen in Sigrid Kaag is bij D66-stemmers juist gestegen van 69 procent naar 78 procent. Wopke Hoekstra, de politiek leider van het CDA, blijft steeds impopulairder worden. Waar in september nog 62 procent van zijn achterban aangaf vertrouwen in hem te hebben, is dat nu nog slechts 55 procent. Geen enkele politiek leider in het kabinet geniet echter zoveel vertrouwen als Gert-Jan Segers. Maar liefst 91 procent van zijn achterban geeft aan vertrouwen in hem te hebben.

Er is echter altijd nog baas boven baas. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij het ultieme vertrouwen krijgt van zijn kiezers. Honderd procent geeft aan vertrouwen te hebben in de partijleider.

Zetels
Qua zetels verandert er in de peiling voor beide partijen niets. Zowel CU als SGP blijven stabiel op het aantal zetels staan dat ze ook bij de verkiezingen haalden vorig jaar. CDA staat in de peilingen op 9 zetels, wat een verlies van vier zetels betekent. Ook VVD blijft in de peilingen achteruitgaan, net als D66. ChristenUnie is dus de enige partij in het kabinet die geen zetels verliest. Grote winnaars in de peilingen zijn met name relatief nieuwe partijen als Volt, BBB en JA21.

Lees alles over de nieuwe peiling

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. In de komende weken zou de mate van inzet van christenen in de politiek weleens spannend kunnen worden op het punt van de coronapas. Hoe je het ook wend of keert, 2G of 3G, het is een polariserende QR-maatregel. Moreel verwerpelijk en ook wetenschappelijk onzinnig. De inzet van christenen om de huidige 3G-pas op korte termijn af te schaffen zou weleens een lakmoesproef kunnen zijn voor het vertrouwen. Want zoals Sjirk Kuijper van het ND eens schreef over de vorige minister van volksgezondheid: “Door