Frans Korpershoek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 januari 2022 door Frans Korpershoek

Het misbruikschandaal bij The Voice en mijn gierende hormonen

Even dacht ik mijn handen in onschuld te kunnen wassen. Bijna trots was ik. Reflecterend op mijn verleden deelde ik met Paula hoe ik mij ook in machtsposities had bevonden als zangleraar tegenover afhankelijke, vormbare mensen, voornamelijk jonge meiden. Hoe ik soms had gevoeld hoe ze naar mij opkeken wanneer ik les gaf. Hoe zij me op een voetstuk hadden geplaatst, waardoor ze wellicht maar al te ontvankelijk waren voor… tja, wat dan ook.

“Maar gelukkig gedroeg ik mij altijd als een gentlemen”, zei ik nog.
Paula hoefde niet veel te zeggen. Haar blik was voldoende om mij op een dieper niveau na te laten denken over mijn gedrag. Een keiharde spiegel. Ja, ik was een heuse heer geweest naar al die zangleerlingen, maar hoe zat met het accepteren van Paula’s grenzen binnen onze liefdesrelatie?

Ik dacht aan Paula, die de eerste jaren van ons huwelijk de woorden ‘nee, vandaag even niet’ nog niet goed over haar lippen kreeg. Omdat ze nog mocht gaan leren te gaan voelen wat zij eigenlijk zélf verlangde. Omdat ze niet gewend was grenzen aan te geven aan een man.

Hoe vaak denken we als mannen niet ‘mij treft geen blaam?’, terwijl we op een subtieler niveau al-dan-niet-bewust de grenzen van onze partner overschrijden?

Ik dacht aan Paula, waarbij ik de pijn in de ogen soms kon aflezen. Maar, dacht ik dan, die pijn is er toch altijd? Die hoort er nu eenmaal bij? Ik dacht aan Paula, die stil was erna. En soms even huilde.

En ik dacht aan mezelf… wat had ik anders kunnen doen? Ik was toch een gentlemen?
Ik dook niet zomaar op haar. Ze gaf toch een signaal dat het oké was? Terwijl ik me vasthield aan haar primaire signaal, ving ik totaal niet op dat soms twee minuten later een compleet ander signaal zich aandiende. Meneer Testosteron nam de overhand, terwijl dat ik het nieuwe signaal dat Paula afgaf duidelijk had kunnen herkennen als ik in contact was gebleven. Als ik terugdenk heb ik die signalen bewust genegeerd. Was het verleidelijker in een bepaalde versnelling te blijven dan terug te schakelen?

Hoe vaak denken we als mannen niet ‘mij treft geen blaam?’, terwijl we op een subtieler niveau al-dan-niet-bewust de grenzen van onze partner overschrijden?

Mijn les? Leer om in omstandigheden met gierende hormonen in contact te blijven met jezelf en zéker ook met je partner.

Spreker Kees van Velzen besprak het misbruikschandaal rond The Voice of Holland in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 4:30

Frans Korpershoek is zanger. Onlangs kondigde hij aan in 2023 de band Sela te zullen gaan verlaten.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een eerlijk verhaal! Dapper en mooi! Herkenbaar en waar!

Margreet Nagtegaal