Leenard Kanselaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 januari 2022 door Leenard Kanselaar

Na The Voice-rel is het tijd om te kappen met platvloerse muziek

Afgelopen week is de beerpunt rondom The Voice opengegaan. We hebben de meest ontluisterende verhalen van vrouwen gehoord. Iedereen heeft zijn zegje gedaan. En nu? Hoe nu verder? Het is heel makkelijk om te roepen dat we 'jongens beter moeten opvoeden'. Eens, maar wat betekent dat dan? Hoe ziet dat er concreet uit? Ik kom er (nog) niet helemaal uit. Jullie? In alle wirwar van gedachten, geef ik vandaag in ieder geval één voorzet.

Ik luister regelmatig samen met tieners naar hun favoriete muziek. Maar wat ik hoor doet mijn oren meestal klapperen. Vaak wordt gedachteloos meegeblèrd met vrouwonvriendelijke teksten van onder meer Broederliefde, Lil Kleine of Boef. Om niet abstract te blijven; even wat teksten die uit de AirPods van je tieners komen. Het gaat over 'pomp 'm erin bij die bitch'. Of wat dacht u van: 'Kleed je uit raak me aan kom springen in m'n douche. Doe als thuis, veel geluid, laat me springen in je poes.’ En tot slot: 'Als je me schreeuwt, stoot ik hard, loop je mank.’ En zo kan ik eindeloos doorgaan. Je kunt iemand fysiek aanranden… maar ook verbaal. En ik wil niet dat de jongens waar ik dagelijks mee werk gaan denken dat je zo mag praten tegen een vrouw. Laat staan dat ze het in de praktijk gaan brengen.

Het is makkelijk om Ali B. en Marco Borsato in de ban doen, maar laten we ook kappen met het verheerlijken en draaien van muziek waarin zo plat en banaal wordt gerapt

Het is hoog tijd dat muziekstations stoppen met plaatjes waarin het normaal is om vrouwen weg te zetten als bitchen, hoeren en sletten die je zogenaamd ‘vol kunt pompen’. Populaire rappers als Boef, Ronnie Flex of Lil Kleine vinden het misschien heel ‘stoer’ om vrouwen zo te noemen, maar hoe leg je tieners uit dat ze deze woorden nooit mogen overnemen? Reageer daarom meteen als je jongens denigrerend hoort praten over meisjes en vrouwen. Want een meisje is nooit een hoer. Haar toch zo noemen is zeker niet stoer.

Wat je ook van rapmuziek vindt, onschuldig zijn de teksten niet. Het is makkelijk om Ali B. en Marco Borsato in de ban doen, maar laten we ook kappen met het verheerlijken en draaien van muziek waarin zo plat en banaal wordt gerapt over vrouwen, seks en grensoverschrijdend gedrag. Muziek die een cultuur in stand houdt waarin het normaal is voor jongens om zonder toestemming aan de kont van een vrouw te zitten en die de indruk wekt dat vrouwen dat ook nog leuk en normaal vinden.

Het zal ‘educate your sons' voor menig opvoeder een stuk makkelijker maken.

Spreker Kees van Velzen besprak het misbruikschandaal rond The Voice of Holland in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 4:30

Spreekt dit verhaal je aan? Like dan de pagina van Online Opgroeien en blijf op de hoogte van alles wat zich afspeelt in het online leven van je kinderen en hoe je daar als opvoeder goed mee om kunt gaan. Of kijk naar de mogelijkheden voor een ouderavond.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Goed artikel! Ik vind dat de maatschappij op bepaalde vlakken erg verloederd. Daar horen dit soort teksten ook bij! Ik schrik best wel want luister zelf nooit naar deze muziek.