Janneke Stegeman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 januari 2022 door Redactie

Voormalig Theoloog des Vaderlands vindt dat PKN niet in gesprek moet blijven met 'extreemrechtse partijen'

“We moeten altijd met elkaar in gesprek blijven”, is een veelgehoorde uitspraak over mensen en bewegingen waar we ons niet in kunnen vinden. Voormalig Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman denkt daar echter anders over. In een opiniebijdrage op Volzin. vraagt ze zichzelf hardop af of de PKN wel in gesprek moet blijven met ‘extreemrechtse partijen zoals Forum voor Democratie en PVV’. Ze concludeert dat er ‘ergens een einde moet komen aan de dialoog’ en rept zelfs over het sluiten van kerkdeuren.

Stegeman stelt in haar bijdrage dat de overtuigingen van de twee partijen simpelweg niet bij het christelijke geloof passen: "Overtuigingen die anderen ontmenselijken en die aanzetten tot geweld zijn niet te verenigen met christelijk geloof. Ze druisen in tegen de overtuiging dat alle mensen zijn geschapen naar het beeld van God, en gelijkwaardig zijn." Even later stelt ze het nog scherper: "Hoe kan het in godsnaam dat er kerken zijn waar mensen die achter de omvolkingsretoriek van FVD en PVV staan zich thuis voelen in de kerk? Het zou zoiets moeten zijn als een goudvis op een fiets."

Maar de voormalig theoloog des vaderlands schrijft wel degelijk te weten dat er christenen en predikanten zijn die ‘tenminste sympathie hebben voor denkbeelden die racistisch zijn’. "Dat maakt het juist zo belangrijk te doorzien en te benoemen hoe gevaarlijk de ruimte is die kerken extreemrechts al dan niet oogluikend bieden. Ook omdat er gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan en moslims, joden, vluchtelingen, transgender personen en ook vrouwen zich terecht zorgen maken over de drie extreemrechtse partijen."

Stegeman rept zelfs over het sluiten van kerkdeuren voor FVD-stemmers, omdat volgens haar het gesprek ergens eindigt. ‘Wat betekent zo’n gesprek voor mensen voor wie FVD feitelijk een bedreiging is, in dezelfde gemeente of daarbuiten? Ik kies daarom zonder meer voor de veiligheid van bijvoorbeeld een transgendervrouw in de gemeenschap.’

Lees de hele bijdrage

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Zelden zo'n hysterisch artikel gelezen. PVV en FVD zetten helemaal niet aan tot geweld of racisme.

Ja, het aantal mensen met een niet westerse migratieachtergrond neemt drastisch toe. Blijkbaar mag de Nederlandse cultuur en verworvenheden (Joods christelijk) niet worden verdedigd en ligt er een taboe op het maximaal binnen laten mensen. Alles piept en kraakt (huizen, milieu, natuur, Co2, Stikstof). Ja, er zijn grenzen.

Voor Janneke Stegeman is demonisering de beste weg. Nou, dat is nog eens christelijk.