Prof. dr. Herman Selderhuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Prof. dr. Herman Selderhuis bekeek kerkdiensten via YouTube: "We zijn gezegend"

"Ik zag dominees met armen zwaaien alsof ze windenergie wilden opwekken. Ik kreeg begrip voor ouders van jonge kinderen die digitale diensten nauwelijks meemaken", aldus prof. dr. Herman Selderhuis. De christelijke gereformeerde hoogleraar bekeek door rugproblemen noodgedwongen verschillende kerkdiensten online. Via het Reforamtorisch Dagblad deelt hij zijn bevindingen.

Nadat er talloze kritische en negatieve gedachten bij Selderhuis opkwamen, besloot hij al snel om in de spiegel te kijken. "Selderhuis, jongen, waar ben jij toch mee bezig?", vroeg hij bij zichzelf af. "Kijk je nou om onder het Woord Gods te komen of om collega’s een cijfer te geven? Hoe diepgaand, hoe toegankelijk, hoe bevindelijk, onderscheidenlijk, Schriftuurlijk en boeiend zijn jouw preken eigenlijk? Hoe velen klikken niet weg als ze jou vijf minuten gezien of gehoord hebben? Hoe verantwoord ga jij eigenlijk met Gods Woord om?"

YouTube toont volgens hem juist aan "hoe kerkelijk gezegend" we als christenen in Nederland zijn. "Wat gaat op veel plaatsen de Schrift open. Wat is er een prachtige variatie aan toon, lengte en inhoud van preken. Wat zijn er veel voorgangers die in de week hun best doen om naar de Schrift te luisteren, preken te schrijven en liturgieën te maken. Wat zijn er veel die zich door God geroepen weten de preekstoel te beklimmen, op het podium te gaan staan en in al hun kwetsbaarheid namens de Heere te spreken", aldus Selderhuis.

Eerder legde gereformeerde gemeente-predikant G. J. Baan via CIP.nl uit waarom hij blij is met de vele kerkdiensten die via YouTube online mogelijk gemaakt kunnen worden. "Ik ben ervan overtuigd dat het gros van de gemeenteleden geen enkel bezwaar heeft tegen het livestreamen van de diensten. Bovendien denk ik dat kerkenraden die tegen livestreams zijn zouden opkijken van de luistercijfers van kerken die wél uitzenden. Het is een gemiste kans als je wegblijft op YouTube."

Lees hier het volledige artikel van prof. dr. Herman Selderhuis.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Hilarisch die opmerking over “zwaaiende armen en het opwekken van windenergie”………..ik zie het zo voor mij.