Matthijn Buwalda
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 januari 2022 door Redactie

Matthijn Buwalda vindt lockdown voor cultuursector niet langer acceptabel

"Tegen de theaters zeggen dat ze tot 20.00 open mogen is hetzelfde als tegen de winkels zeggen dat ze tot 09.00 ‘s ochtends open mogen", maakt zanger Matthijn Buwalda duidelijk via Twitter. Hij springt in de bres voor artiesten die door de coronamaatregelen in de problemen zijn gekomen.

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft volgens ingewijden het kabinet geadviseerd de samenleving nagenoeg helemaal te heropenen, maar tot niet later dan 20.00 uur 's avonds en alleen onder strenge voorwaarden. Zo zou op veel plaatsen het coronatoegangsbewijs moeten worden getoond en een limiet moeten gelden op het aantal bezoekers. Ondernemers in met name de cultuursector klagen al op voorhand dat zij er onder die voorwaarden weinig mee opschieten om weer open te mogen. 

Buwalda uit zijn onvrede: "Als er tien dagen lang geen mensen zijn overleden, in de ziekenhuizen geen enkel bed meer bezet is voor welke behandeling dan ook en de omringende landen al een jaar of zes open zijn, dan verwacht ik een OMT-advies dat de culturele sector over een week weer open kan. Om dat voor te zijn overweeg ik een hologram van mij te laten maken zodat uw achter-achterkleinkinderen de liedjes die ik afgelopen jaar maakte in het theater kunnen gaan horen. Bestel nu vast kaartjes voor ze zodat ze in het najaar van 2325 bij de voorstelling kunnen zijn!"

Vorige week vond de actie Kapsalon Theater plaats. Mensen konden zich in een theater laten knippen terwijl artiesten een voorstelling verzorgen. Kappers en sportscholen mogen wel open, maar de theaters, musea en bioscopen moeten vooralsnog dicht blijven. Daar is grote verontwaardiging over in de cultuursector. De actie Kapsalon Theater was opgezet om een signaal af te geven naar de overheid. In ongeveer zeventig theaters en concertzalen werden woensdag voorstellingen gegeven, meldt het ANP. 

Premier Mark Rutte zei vrijdag "gematigd optimistisch" te zijn over mogelijke versoepelingen ondanks hoge besmettingscijfers. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken blijft wel gehandhaafd, zei hij toen. Dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit en geven Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen