Geert Wilders
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Geert Wilders woest op ChristenUnie-leider: "Segers is de fakkeldrager van de Tweede Kamer"

Woorden die PVV-leider Geert Wilders in de mond neemt vindt ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers gevaarlijk en "doodeng". Het statement van de christenpoliticus viel bij Wilders niet in goede aarde. "Segers is de fakkeldrager van de Tweede Kamer", aldus Wilders, verwijzend naar het fakkelincident voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag.

Het was vorige week een onrustige week in de politiek. Het kabinet-Rutte IV is gestart met als speerpunt het terugwinnen van het vertrouwen van de kiezers in de politiek. Interviewer en presentatrice Margriet van der Linden merkt in haar talkshow M op dat er van een nieuwe bestuurscultuur nog nauwelijks sprake is, gelet op de heftige woordenwisselingen in de Tweede Kamer tijdens het debat over de regeringsverklaring. "Het was met een nieuwe cultuur voor ogen de bedoeling dat het anders zou gaan", stelt Van der Linden vast, tegenover Segers en Lilianne Ploumen (PvdA).

PVV-leider Geert Wilders, die al jaren wordt beveiligd wegens ernstige bedreigingen uit voornamelijk radicaal-islamitische hoek, viel de VVD vorige week hard aan vanwege de rol die Soumaya Sahla speelt binnen de regeringspartij. Sahla behoorde tot de Hofstadgroep, het terroristische netwerk waar ook de moordenaar van filmmaker en columnist Theo van Gogh bij betrokken was. Zij werd in 2014 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Inmiddels zet zij zich in om radicalisering tegen te gaan en is zij als tafelvoorzitter actief binnen de VVD.

Nog minder begrip was er voor Wilders' harde woorden over minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz: "Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen", twitterde de PVV-leider eind vorig jaar. Dinsdag vielen meerdere partijen in de Tweede Kamer hem al aan om het bericht. Wilders vertelde tijdens het debat over de regeringsverklaring dat hij met het woord "ze" VVD'ers bedoelde, en niet mensen met een Turkse afkomst. "De VVD ziet mij het liefste onder het tapijt verdwijnen." Hij zegt geen enkele uitspraak terug te nemen.

Reactie Segers
Segers benadrukt dat voor een nieuwe bestuurscultuur de volledige Tweede Kamer nodig is. "De volledige Kamer is het gesprek aangegaan over de inhoud, maar het eerste uur (van het debat over de regeringsverklaring, red.) was afschuwelijk", zei hij in de talkshow M. "Tijdens de kerstvakantie heb ik de documentaire Four Hours at the Capitol bekeken over de bestorming van Het Capitool. Ik keek naar mensen die met desinformatie waren opgehitst. En nu kijk ik naar onze Kamer, samenleving en sociale media en bedenk ik me: dit kan hier ook gebeuren."

"Dat wat er in de Kamer gebeurt, de woorden die Wilders, Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) en anderen gebruiken, hebben direct gevolgen voor de veiligheid van andere politici, medici en wetenschappers. En dat is doodeng", vervolgt Segers.

Segers en Wilders tijdens Kamerdebat
De ChristenUnie-voorman sprak Wilders vorige week tijdens het Kamerdebat rechtstreeks aan op zijn uitlatingen. Zijn beschuldigingen richting de VVD wees Segers af. “Is er ooit een aanwijsbare reden geweest dat de heer Wilders heeft getwijfeld aan de inzet om hem te beveiligen? Heeft hij ooit een aanwijzing gegeven? Heeft hij ooit een signaal gegeven over zijn eigen veiligheid, dat niet is opgepakt? Is er een reden waarmee hij kan onderbouwen dat er hier een partij is die hem onder de zoden wil hebben?”

Segers stelde even later tijdens het debat dat er in de democratische rechtsstaat grenzen zijn en dat er ook fatsoensgrenzen zijn. “Die veiligheid is van ons allemaal. Die vrijheid is van ons allemaal. Ik begrijp oprecht gewoon niet dat de heer Wilders ruzie maakt met de verkeerde mensen, met de minister van Justitie, die zelf weet wat het is om tegenover vijanden te staan die zich islamist of jihadist noemen, en die zelf weet waar het gevaar vandaan komt. Maak alstublieft ruzie met de juiste mensen en niet met de verkeerde mensen.”

“Weet je wanneer je een grens overgaat?”, reageerde Wilders als door een wesp gestoken. “Dat is als je een lid van de Hofstadgroep als adviseur van je partij opneemt, wat VVD heeft gedaan. Soumaya Sahla is een veroordeeld terrorist. Dat is iemand die de rechtsstaat omver wilde gooien. Iemand die gearresteerd is met een mitrailleur en een revolver bij zich. Iemand die op straat gearresteerd is met Nouredine El F., die op weg was naar Ayaan Hirsi Ali en ondergetekende om ons van kant te maken. Om die adviseur te maken van de minister-president van de VVD, dát is een grens overgaan.”

Wilders valt Segers aan
Naar aanleiding van de uitspraken van Segers in de talkshow M, viel Wilders zijn ChristenUnie-collega hard aan via Twitter. "Het is juist de demonisering door politici als Gert-Jan Segers - mijn woorden zouden kunnen leiden tot bestorming van de Kamer zei hij bij M - die ervoor kan zorgen dat de volgende Volkert van der Graaf opstaat. Levensgevaarlijk. Segers is de fakkeldrager van de Tweede Kamer."

Het is niet de eerste keer dat Segers in duidelijke bewoordingen stelling neemt. Begin dit jaar nam hij afstand van "mensen - die zo van overtuigd zijn dat de huidige aanpak van deze coronacrisis heilloos is, dat ze van ellende in de armen vallen van het opperhoofd van het verzet tegen het coronabeleid en hun oren laten hangen naar de opruiende praatjes van de profeet van het verzet". Daarmee doelde hij op Forum-leider Thierry Baudet.  Johan Almekinders zette als fractievoorzitter van de Conservatieve Liberale fractie in de Provinciale Staten van Overijssel vraagtekens bij deze column van Segers in zijn bijdrage voor CIP.nl.

VVD voelt zich "ongemakkelijk"
VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sophie Hermans voelt zich "ongemakkelijk" bij de rol van Soumaya Sahla. Dat vertelde zij in het televisieprogramma WNL op Zondag. Hermans benadrukte opnieuw dat Sahla niet voor de VVD-fractie werkt en geen toegang heeft tot het Tweede Kamergebouw. Maar zij erkent ook dat zij "in haar maag zit" met de kwestie. "Ik vind dat wij hier over na moeten denken, en dat doen we ook."

Spreker Kees van Velzen besprak bovenstaand bericht in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 25:45

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Merkwaardig dat de CU leider Seegers zich op deze wijze uitlaat. Mag ik hem herinneren hoe negatief hij zich net voor Pasen uitliet over onze Premier Rutte. Waarom niet tegen D66 en Groen links? Politica kunnen zich ook voordoen als een engel des lichts. Wilders is duidelijk in zijn betoog over het gevaar met toenemende Islam hier (merkbaar)in de samenleving en steeds meer eisen stellend. Gert Jan laat Geert Wilders en zijn kiezers graag in eigen waarde, net zoals u van anderen voor de CU en SGP verwacht.
Vakanties
Hier adverteren?