kruis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Jezus stierf aan het kruis als mens en niet als God: hoe zit dat?

"Ik kreeg te horen dat je niet kan zeggen dat God aan het kruis gestorven is, aangezien God eeuwig is en niet kan sterven. Maar dan lijkt het net alsof de Heere Jezus Christus alleen als mens de last heeft gedragen. Wat is de goddelijke kant tijdens het lijden van Christus en hoe staat in verhouding met de stelling dat God niet kan sterven vanwege het feit dat Hij eeuwig is?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Ds. G. K. Terreehorst schrijft: "Is God almachtig en alwetend of onderhevig aan lijden en dus kwetsbaar? Hoe kan Jezus nu echt voor onze zonden lijden en sterven? In de Vroege Kerk is er precies over deze vraag lang en uitvoerig gediscussieerd door de knapste theologen van die tijd. Je bevindt je dus in goed gezelschap. Onder meer in Zondag 5 en 6 van de Heidelbergse Catechismus kun je lezen wat de uitkomst van al dit denken was. Uiteindelijk kwam men uit op een aantal dingen. 

Allereerst werd duidelijk dat God Zelf niet kan lijden en niet kan sterven. Net zoals jij kwamen ook zij tot de conclusie dat God eeuwig is en dus niet kan sterven en ook niet aan lijden onderhevig is. Bovendien heeft God Zelf geen zonde gedaan en hoefde dus ook niet te lijden. God is volkomen goed en heilig. Het tweede wat men zei was dat het de mens is die gezondigd heeft en daarmee Gods eeuwig oordeel verdiend heeft. God is vertoornd op de mens die vol zonde is. Wil het weer goed komen tussen God en mens dan moet er een mens zijn die voor die zonde betaalt. 

Als zondeloos mens kon Jezus voor de zonden lijden en sterven. Het was Zijn Godheid die Hem de kracht gaf om die straf over de zonde van alle gelovigen ook daadwerkelijk te dragen. Een gewoon mens zou dat nooit kunnen, maar de Heere Jezus als God en mens dus wel. Samenvattend heeft Jezus dus naar Zijn mensheid geleden en was het Zijn Godheid die Hem kracht gaf dat lijden te dragen. Op die manier heeft Hij voor verloren zondaren de weg geopend naar God de Vader", maakt de hersteld hervormde predikant uit IJsselstein duidelijk.

Lees zijn volledige antwoord in de vragenrubriek van Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Dag God niet kan lijden, vind ik een hele vreemde uitspraak. Als God kan liefhebben, dan kan hij ook lijden. Als God niet kan lijden, dan betekent het ook niets dat hij zijn enig geboren Zoon liet sterven aan het kruis.
Vakanties
Hier adverteren?