Frans van der Lugt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 januari 2022 door Patrick Goede

Zaligverklaring pater Frans van der Lugt door bagatelliseren misbruik van de baan

Wijlen pater Frans van der Lugt, die in 2014 in het Syrische Homs werd doodgeschoten, zal "zeer waarschijnlijk" definitief niet zalig verklaard worden. Bronnen van de orde van Jezuïten in Nederland bevestigen dat aan het Katholiek Nieuwsblad. De reden hiervoor is dat Van der Lugt in 2009 en 2010 het misbruik binnen de katholieke kerk zou hebben gebagatelliseerd. 

Aan een groep West-Europese bezoekers die bij hem langskwamen in Syrië zou hij destijds hebben laten weten wat hij van de misbruikschandalen binnen de katholieke kerk vond. Naar verluidt zag hij alle aandacht hiervoor als 'overdreven'. De impact op slachtoffers en hun geloofwaardigheid zou hij bovendien in twijfel hebben getrokken. 

De geschokte bezoekers hebben dit vervolgens aan zijn superieuren laten weten. Van der Lugt werd niet officieel berispt omdat hij vanwege ziekte vlak daarna in het ziekenhuis kwam te liggen. Wel werd het bijgehouden in zijn dossier, blijkt uit het vooronderzoek naar de eventuele zaligverklaring. Daardoor lijkt het onwaarschijnlijk dat de pater ooit nog zalig verklaard zal worden. 

Pater Frans van der Lugt werd door zijn dood als een martelaar gezien die dapper stand hield in Holms tijdens de langdurige burgeroorlog in Syrië.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zalig verklaren? Hoe we hebben gebouwd, met goud, stro of hout zal blijken als we voor Zijn troon staan. Het is aan de Heer hoe dit zal worden beoordeeld. Dan zal ieder zijn of haar daden wegdragen naar gelang hij verricht heeft. Deze Frans van der Lucht, geliefd om zijn daden en doen door velen ter plaatse, kreeg zijn liefde van de mensen die hij onder moeilijke omstandigheden hielp. Zijn lof komt van God, zo ook zijn zaligheid.