Vervolging in Nigeria
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 januari 2022 door Redactie

Wat iedere christen zou moeten weten over de nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Maar liefst 360 miljoen christenen lijden omwille van hun geloof, blijkt uit de nieuwe Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Een schokkend aantal. Wat maakt dat er wéér meer christenen vervolgd worden, en welke trends zijn daarin waarneembaar? Vier ontwikkelingen op een rij.

Trend 1: Geweld door jihadisten neemt toe
Afghanistan is het moeilijkste land ter wereld om christen te zijn. De machtsovername van de taliban in augustus ’21 zorgde voor een morele oppepper bij jihadisten wereldwijd. In Pakistan en andere delen van Centraal-Azië vierden islamitische bewegingen feest na het overhaaste en chaotische vertrek van Amerikaanse en andere westerse strijdkrachten. Het effect zal komend jaar wereldwijd voelbaar zijn. In de Sahel blijft het geweld tegen christenen, met name door de terreurbeweging Boko Haram en militante Fulanistam, toenemen. Vooral in Nigeria vallen veel doden: in 2020 circa 3.600. Afgelopen jaar werden 4.650 christenen in Nigeria om hun geloof vermoord. Een stijging van een kwart.

Het geweld breidt zich als een olievlek uit naar omringende landen als Tsjaad, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Niger, Mali en Burkina Faso. In 2014 stonden de meeste van deze Sahellanden nog niet vermeld op de ranglijst.

Trend 2: Kerk wordt digitaal vervolgd
China zet de toon bij een derde trend: digitale vervolging. Na de invoering van strenge godsdienstwetgeving begin 2018 werden in mei vorig jaar nog striktere regels van kracht. China als opkomende supermacht geeft de wereld het voorbeeld hoe met nationalisme en digitalisering de vrijheid van godsdienst in te perken is. Chinezen moeten hun moederland, de communistische partij en het socialistische bestel liefhebben. Zij mogen niet de ‘nationale veiligheid’ en eenheid ondermijnen, of verdeeldheid in het land brengen. Een nieuwe wet legt het contact met buitenlanders in China nog verder aan banden; een verbod op ‘religieus extremisme van buitenlanders’ staat op stapel.

Autoritaire overheden zijn er ook in Latijns-Amerika. In Nicaragua en Venezuela zetten de machthebbers lastercampagnes op tegen bisschoppen en pakken kerken hun vergunning af waardoor die hun deuren moeten sluiten. In Cuba verdwenen katholieke en protestantse leiders achter de tralies omdat zij zich uitspraken voor sociale gerechtigheid.

Trend 3: Corona heeft impact
Een vierde trend is dat autoritaire regimes en misdaadbendes misbruik maken van de Covid-beperkingen. Zij grijpen de coronacrisis aan om de kerk tegen te werken en te verzwakken. Officieel heet het dat het ‘nationale belang’ niet mag worden ondermijnd. In Vietnam grijpen ambtelijke en politieke instanties corona-uitbraken aan om laster over kerken te verspreiden. Vanwege medische veiligheid worden kerken langdurig gesloten gehouden. Extremistische en criminele bendes breiden hun territoriale macht en controle uit onder het mom van bestrijding van de pandemie.

Trende 4: Ontheemde gelovigen
Een tweede trend is dat de wereldwijde kerk in toenemende mate te maken heeft met ontheemde en/of gevluchte gelovigen. In het Midden-Oosten en in de Sahel-regio zijn miljoenen christenen door jihadistisch geweld van huis en haard verdreven. Zij zoeken een veilig heenkomen om aan burgeroorlog (Soedan), onderdrukking (Iran) of dienstplicht (Eritrea) te ontsnappen. In het afgelopen decennium zijn honderden kerken in Burkina Faso, Mali en Niger gesloten. In Myanmar bombardeert het leger kerken en arresteert christelijke voorgangers.

Volledige ranglijst
Behalve Afghanistan maken ook Noord-Korea, Somalië, Libië, Jemen, Eritrea, Nigeria, Pakistan, Iran en India de top 10 van de Ranglijst Christenvervolging compleet. Hier vind je het volledige overzicht en alle landen die Open Doors in de top 50 schaart.


Ranglijst Christenvervolging 2022
- Afghanistan nieuwe nummer 1 Ranglijst Christenvervolging
- Open Doors-directeur: "Wonderlijk dat er in Afghanistan überhaupt nog christenen zijn"
- Kamervragen over ranglijst Open Doors: ChristenUnie neemt voortouw
Meer over Ranglijst Christenvervolging 2022 »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De derde trend is wat kortzichtig; ook autoritaire regimes in het westen misbruiken de corona plandemie, bewust of onbewust, om de kerk tegen te werken en te verzwakken. De tweede trend (digitale vervolging) is een kwestie van tijd voordat dit ook in het westen plaats gaat vinden. We zien tenslotte al geruime tijd dat er de nodige censuur is. Zo pas nog de artikel op CIP over John MacArthur:https://cip.nl/89198-youtube-verwijdert-preek-john-macarthur-na-uitspraak-transgenders-bestaan-niet
Vakanties
Hier adverteren?