JOVD
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Christenen verontwaardigd na statement VVD-jongeren over religieus onderwijs

"Wanneer schaffen we artikel 23 van de Grondwet, religieus onderwijs, een keer af?", vraagt de JOVD, een liberale politieke jongerenorganisatie gelieerd aan de VVD, zich af. Aanleiding voor het statement was deze uitspraak van premier Mark Rutte tijdens het debat over de regeringsverklaring: "School is geen plek voor discriminatie of indoctrinatie."

In artikel 23 van de Grondwet ligt de vrijheid van onderwijs verankerd. Religieus onderwijs ligt de laatste jaren onder een vergrootglas in politiek Den Haag. Vorig jaar stemde een Kamermeerderheid voor het verbod van identiteitsverklaringen op scholen. De PvdA wil echter nog een stapje verder gaan en de grondwet wijzigen om de vrijheid van onderwijs verder in te perken. Op die wijze wil men scholen verbieden om leerlingen te weigeren op grond van levensbeschouwing. VVD en D66 stelden eerder al voorstander te zijn en ook de SP zal acceptatieplicht een uitstekend idee vinden. 

Als het aan de JOVD ligt komt er dus meer schot in de zaak. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers fronste zijn wenkbrauwen toen dit bericht hem onder ogen kwam: "Jonge liberalen zijn tégen keuzevrijheid voor ouders en leerlingen en vóór eenvormig staatsonderwijs. Ik ben vóór keuzevrijheid en tégen staatsonderwijs. En daarmee ben ik inmiddels liberaler dan de JOVD", aldus Segers via Twitter. "Veel dommer wordt het niet", stelt SGP-senator Diederik van Dijk op. "De liberale historicus Johan Huizinga roemde de onderwijsvrijheid als rem op de ‘almacht van de staat’. Dat zou de JOVD moeten omarmen. En artikel 23 was géén cadeautje voor christenen, maar regelde gelijkberechtiging van alle vormen van onderwijs."

"De jongeren van Volkspartij voor de Vrijheid en Democratie willen de vrijheid van onderwijs afschaffen", merkt de verbaasde Derk Boswijk, CDA-Kamerlid, op. "Artikel 23 gaat overigens niet alleen over onderwijs met religieuze grondslag maar ook op basis van levensovertuiging of een visie op het onderwijs." "Progressieve partijen gebruiken een salamitactiek. Stap voor stap wordt het bijzonder onderwijs uitgekleed", stelde voormalig SGP-raadslid en opiniemaker Tom de Nooijer eerder in dit interview op CIP.nl. "Uiteindelijk wordt er toegewerkt naar seculier en progressief staatsonderwijs waarbij geen ruimte meer is voor orthodox-christelijke opvattingen." Lees ook: SGP-raadslid schrikt van aanval op christelijk onderwijs: "Een ideologisch gedreven kruistocht".

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
De vraag is wat erger is. De dommigheid om als Volkspartij voor Vrijheid en Democratie anderen hun vrijheid af te nemen, of het totaal gebrek aan historische kennis.
Vakanties
Hier adverteren?