kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 januari 2022 door Redactie

Nieuw advies CIO: Maximaal 50 kerkgangers en ingetogen zingen

Afgelopen vrijdag maakte het kabinet versoepelingen van de coronamaatregelen bekend. In navolging daarvan brengt ook Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) een nieuw advies uit. De kerkdeuren gaan weer voorzichtig open voor maximaal 50 bezoekers.

In het nieuwe advies benadrukt het CIO dat het organiseren van digitale kerkdiensten nog steeds de voorkeur heeft. ‘Als u ervoor kiest om ook fysieke diensten te houden, dan met maximaal 50 kerkgangers’, luidt het advies. Dit is exclusief vrijwilligers en personeel van de kerk. Bovendien geldt dat daarbij ook voortdurend de anderhalve meter afstand gewaarborgd moet kunnen worden. Verder adviseert CIO ook andere maatregelen: ‘Overweeg het werken met voorgaande aanmelding. Ventilatie blijft van groot belang. Het verdient aanbeveling om het aantal samen te zingen liederen te beperken en op ingetogen wijze te zingen.’

Verder adviseert de organisatie, waar het merendeel van de kerken bij is aangesloten, om bij fysieke kerkdiensten gebruik te maken bij mondkapjes. Kerkgangers wordt aangeraden om bij binnenkomst en vertrek een mondkapje te dragen. Datzelfde geldt bij verplaatsing binnen het kerkgebouw. Wanneer iemand op zijn of haar plek zit is een mondkapje niet nodig.

Ook is het weer mogelijk om jeugdactiviteiten binnen de kerk te organiseren, al gelden daarbij wel de basismaatregelen. Bovendien is een coronatoegangsbewijs verplicht bij binnenactiviteiten vanaf 18 jaar. Het CTB dient ook gebruikt te worden bij repetities van koren en cantorijen die ook weer zijn toegestaan.

Christelijke Gereformeerde Kerken
De verwachting is dat de meeste kerken in Nederland het advies van CIO over gaan nemen. Dat geldt niet voor de Christelijke Gereformeerden Kerken (CGK). Zij kwamen maandag zelf al met een advies waarbij ze stelden dat er ruimte is voor maatwerk met een maximumcapaciteit van 20 procent van het kerkgebouw. Op die manier kan volgens de CGK de anderhalve-meterafstand gewaarborgd worden. Men zag bij de CGK het advies van CIO al aankomen: ‘Het CIO zal waarschijnlijk adviseren om de ruimte nog te beperken tot maximaal 50 personen. Wij kiezen bewust voor een royaler aantal, op voorwaarde dat de anderhalve-meterafstand gehandhaafd kan worden.’ Lees hier meer over het advies van de CGK.

Lees het volledige advies van het CIO.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Ingetogen zingen? Juichen en jubelen voor de Heer zul je bedoelen!
Vakanties
Hier adverteren?