bikker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 januari 2022 door Redactie

Nieuw onderzoek bewijst gelijk ChristenUnie: '1G werkt beter dan 2G'

Waar in veel landen al 2G-beleid is doorgevoerd, is dat in Nederland niet het geval. Eerder werd bespreking van dit voorstel in de Tweede Kamer uitgesteld omdat er geen meerderheid leek te zijn. In januari zou het opnieuw besproken worden, maar de vraag is of dit nog gaat gebeuren. Uit een brief van het kabinet blijkt namelijk dat grootschaliger testen, iets dat ChristenUnie al maandenlang voorstelt, veel effectiever is dan 2G-beleid.

Uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is uitgevoerd, blijkt dat 1G effectiever is dan 2G en 3G als het gaat om het terugdringen van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, zo schrijft minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. ‘De effectiviteit van 1G beleid is vooral groot als 1G op veel locaties van toepassing is en de kwaliteit van de toegangstesten hoog is. Bij 1G-beleid krijgen alleen geteste personen toegang, bij 2G is er toegang voor genezen en gevaccineerde personen en bij 3G krijgen naast die twee groepen ook geteste personen toegang tot bijvoorbeeld de horeca en evenementen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 2G of 3G op dit moment nauwelijks het aantal besmettingen kan remmen. Het invoeren van een 2G-beleid is niet voldoende om het inmiddels bekende reproductiegetal onder de 1 te krijgen. Eerder was het coronatoegangsbewijs veel effectiever. Dat komt volgens de onderzoekers omdat de effectieve werkzaamheid van vaccins is afgenomen, mede door nieuwe varianten van het coronavirus.

Mirjam Bikker, Kamerlid namens de ChristenUnie en woordvoerder van de partij op het gebied van corona, is tevreden over de resultaten van het onderzoek. In een reactie spreekt ze over een ‘kantelpunt in de discussie over hoe we de komende tijd met corona omgaan’. Ze concludeert aan de hand van het onderzoek dat 1G beter werkt dan 2G. ‘Ons pleidooi voor zoveel mogelijk testen is nu wetenschappelijk getoetst en blijkt het meest effectief. De onderliggende studie wijst de weg naar de langere termijn waarbij we het virus effectiever bestrijden, meer ruimte geven aan de samenleving zonder die verder te verdelen, door zoveel mogelijk te testen. Waar 2G de samenleving verdeelt, is deze uitweg er een voor ons allemaal.’

‘Ik ben heel dankbaar voor de beschermende werking van vaccins’, vervolgt Bikker. ‘Maar 2G is niet de weg om de vaccinatiegraad omhoog te stuwen. De ChristenUnie is daarom steeds heel, heel kritisch geweest op 2G en heeft daar 1G (‘zoveel mogelijk testen’) voortdurend als alternatief naast gelegd. Het buitenland bewijst dat veel meer testen kan én werkt. Na vandaag is het tijd dat ook Nederland hier snel werk van maakt.'

Minister Ernst Kuipers, die net als zijn voorganger Hugo de Jonge voorstander is van 2G-beleid, heeft buiten de genoemde brief nog niet op de resultaten van het onderzoek gereageerd.

CIP.nl sprak onlangs met Mirjam Bikker. Lees: CU-Kamerlid over afname effectiviteit vaccins: "Ook gevaccineerden hebben een verantwoordelijkheid".

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Geen verstandig idee. Mensen zonder symptomen zijn niet ziek.

Gezonde mensen zonder symptomen testen met een test die geen virus maar vermeende deeltjes van een virus opspoort betekent alleen maar ontwrichting van de samenleving omdat je geen besmetting opspoort + bijkomende megaschade.

Het probleem is de overheid die denkt een virus te kunnen bestrijden met het uitvaardigen van een regel. Het creeert slechts de controlemaatschappij die de meerderheid van de kamer met de CU zo graag wil maar die burgers tegen elkaar opzet.