cgk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 januari 2022 door Redactie

CGK wacht advies CIO niet af: Meer bezoekers bij kerkdiensten

Volgens de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) is er met de versoepelingen in de samenleving ook meer ruimte ontstaan in kerkdiensten. Dat schrijft de regiegroep corona van de kerk op haar website. Men schrijft bij voorbaat voor een royaler aantal kerkgangers te kiezen dan het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) waarschijnlijk gaat adviseren.

‘Onderweg naar meer ruimte’ schrijft de regiegroep boven het stuk. Men heeft besloten om niet te wachten tot het advies van CIO dat waarschijnlijk deze week zal komen. Men stelt dat er met de versoepelingen in de maatschappij ook meer ruimte ontstaat voor kerkenwerk en erediensten. ‘Het CIO zal waarschijnlijk adviseren om de ruimte nog te beperken tot maximaal 50 personen. Wij kiezen bewust voor een royaler aantal, op voorwaarde dat de anderhalve-meterafstand gehandhaafd kan worden. Wel roepen we iedereen op om daar op een verantwoorde manier mee om te gaan. In de hele crisis geldt al dat gedrag ertoe doet. Laten we daar als kerken dan ook een voorbeeld in geven en ons ervan bewust zijn dat de ruimte die wij gaan gebruiken nog niet aan alle sectoren in de maatschappij gegeven is.’

De regiegroep geeft enkele concrete handreikingen aan kerken binnen de CGK. Men adviseert onder andere om diensten online te blijven aanbieden ‘omdat kerken nog niet volledig kunnen openen’. Wel wordt er geadviseerd om ruimte te maken voor samenkomsten, waarbij een maximumcapaciteit van 20 procent aangehouden kan worden om de anderhalve meter afstand te waarborgen. Verder wil men met een aanmeldsysteem werken en dienen er mondkapjes bij het in- en uitgaan van de dienst te worden gedragen. Er wordt vooral benadrukt dat de anderhalve meter afstand belangrijk is.

Waar men adviseert om het jongerenwerk weer op te starten, blijft de CGK voorzichtig met andere bijeenkomsten doordeweeks. ‘Het advies blijft om voorzichtigheid in acht te nemen en verstandig om te gaan met de ruimte die gegeven wordt.’ Wat op dit gebied online kan, moeten kerken ook vooral online doen, zo stelt de regiegroep corona.

Lees hier het hele advies.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Nu maar hopen dat de PKN snel volgt,zodat wij zondag de deuren weer open kunnen zetten. Sommigen snakken ernaar.
Vakanties
Hier adverteren?