Don't Look Up
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Voormalig CU-Kamerlid bekritiseert maakbaarheidsdenken na kijken populaire Netflix-film

De klimaatsatire Don't Look Up, met Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence in de hoofdrollen, is een hit op streamingdienst Netflix. Ook Carla Dik-Faber, voormalig ChristenUnie-Kamerlid, bekeek de film en deelt haar bevindingen op de progressief-christelijke weblog Lazarus.

In Don't Look Up waarschuwen twee wetenschappers (DiCaprio en Lawrence) de wereld voor een komeet die over zes maanden de aarde zal vernietigen. Maar niemand lijkt hun onderbouwde noodkreet serieus te nemen. Zowel gezagsdragers als media zijn vooral bezig met beeldvorming en het bagatelliseren van het deprimerende nieuws. De film leidde de afgelopen weken op sociale media tot veel discussie. Veel klimaatwetenschappers stellen dat de film heel duidelijk aangeeft hoe onachtzaam de wereld op dit moment met de klimaatproblemen omgaat. Critici vinden dat de film weinig subtiel is en daardoor de plank ook misslaat. 

Carla Dik wijst op "het eindeloze geloof in technologie en maakbaarheid". De schrijfster maakt duidelijk dat ze zelf ook met een sterk arbeidsethos is opgegroeid. "Aanpakken en meewerken aan oplossingen, dat is wat er van je gevraagd wordt! Toch loop je als mens met idealen soms lelijk tegen grenzen aan. Grenzen van techniek, want niet alles is met techniek op te lossen. Grenzen aan je eigen kunnen, omdat je nu eenmaal moet woekeren met de talenten die je hebt en een klein schakeltje in het geheel bent. Je zou er moedeloos van worden...

Eens zal God deze wereld vernieuwen, als een geneesheer heel maken wat wij kapot gemaakt hebben. Dat betekent dat ons werk, ons leven hier en nu ertoe doet. We hebben de thermostaatknop van de wereld niet in handen, maar we kunnen onze keuzes - en dat zijn er elke dag weer veel, groot en klein - bezien door de bril van de Bijbel. Draagt wat ik doe bij aan het welzijn van een medemens? Of niet?", vraagt Dik-Faber zich af.

Klik hier om de volledige blog van Carla Dik-Faber te lezen. En bekijk de trailer van de film:

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Een hit volgens Netflix...

Da's een slager die zijn eigen vlees keurt.