kinderen zingen in kerk - Noorwegen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 januari 2022 door Redactie

Wetsvoorstel Noors Ministerie van Onderwijs: verbod op prediken evangelie

Het Noorse Ministerie van Onderwijs stelt voor om het prediken van het evangelie op scholen te verbieden. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, mogen scholen nog wel onderwijs geven over het christendom, maar het evangelie niet aan de leerlingen prediken, meldt CNE News.

Sinds 1997 wordt er bij het vak KRLE verplicht aandacht besteed aan het christendom, religie, filosofie en ethiek op Noorse, openbare scholen. De discussie rondom het vak laait regelmatig opnieuw op. Op dit moment is evangelisatie in het algemeen verboden op openbare scholen, maar is nog wel toegestaan het evangelie te verkondigen bij KRLE. Het Ministerie stelt voor om een verbod op prediking "op het hele onderwijs toe te passen." Scholen mogen leerlingen nog wel 'onderwijzen' over wat het christelijke geloof inhoudt, maar niet evangeliseren of hen 'overtuigen' door prediking.

Naar aanleiding van een wetswijziging in 2018 werd er besloten aandacht te besteden aan het christendom door vieringen in plaats van lessen. De Noorse Kerk organiseert deze vieringen op openbare scholen. Hierin worden liederen gezongen en wordt het evangelie verkondigd. De toenmalige Minister van Onderwijs Jan Tore Sanner gaf aan dat het christendom een belangrijke rol speelt in het Noorse cultureel erfgoed, en om deze reden ook een belangrijke rol moet vervullen op scholen. Het huidige Ministerie van Onderwijs kijkt hier anders naar. Zij zien het geloof als een individuele keuze en niet iets wat de leerlingen moet worden 'opgedrongen' in de lessen van KRLE.

De Noorse Kerk schrikt van het wetsvoorstel. "We geloven dat het houden van vieringen op scholen onmogelijk wordt wanneer deze wetgeving wordt aangehouden", aldus Kielland van de Noorse Kerk. "Zijn de vieringen die we houden onderdeel van 'onderwijs'?"

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
LET EVEN GOED OP!!

"Het Noorse Ministerie stelt voor om een ´VERBOD op PREDIKING`

op het HELE ONDERWIJS toe te passen."

Dan is het blijkbaar ZELFS VERBODEN OP CHRISTELIJKE SCHOLEN

om het evangelie te verkondigen!

Mocht dat in Noorwegen aangenomen worden,

DAN

denk/´vrees´ ik dat eenzelfde soort aanpak in de komende regeerperiode OOK IN NEDERLAND aan de orde zal zijn!

WAT GAAN WE DAAR - PRAKTISCH - TEGEN DOEN OM DAT TE VOORKOMEN!??