Albrecht
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 januari 2022 door Redactie

Amsterdams debatcentrum wil kerk worden om open te kunnen

Afgelopen week werden er tijdens de persconferentie versoepeling van de coronamaatregelen bekend gemaakt. Deze versoepelingen gelden echter niet voor de horeca en de kunst- en cultuursector. Voor Yoeri Albrecht, directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam, is de maat vol. Hij gaat van zijn debatcentrum een kerk maken, zodat ze open kunnen.

Dat vertelde Albrecht op televisie bij het programma WNL Op Zondag dat op NPO 1 werd uitgezonden. “We gaan een levensbeschouwelijk genootschap oprichten omdat we dan binnen de regels open kunnen”, vertelde de directeur van het debatcentrum desgevraagd. “We denken aan ‘de kerk der rede’. Ik begrijp niet helemaal waarom je op de Veluwe iedere zondag een 2000 jaar oud boek mag bespreken, maar in hartje Amsterdam niet bijeen mag komen om een boek te bespreken van afgelopen maand. Ik zie het verschil niet zo goed.”

Albrecht benadrukte dat dit is bedoeld niet ten nadele van de Bijbel: “Dat is een fantastisch boek. Ik ben er ook helemaal voor dat mensen samenkomen om elkaar troost te geven en voor zingeving. Ik denk dat wij een levensbeschouwelijke gemeenschap gaan opzetten zodat wij samen kunnen komen om met elkaar te spreken over de maatschappij en elkaar troost kunnen bieden.”

De directeur van De Balie geeft desgevraagd aan maandag naar de Kamer van Koophandel te gaan om de statuten te veranderen. Hij verbaast zich er vooral over dat cultuur volgens de overheid schijnbaar niet essentieel is. “Ik denk dat cultuur voor heel veel mensen een zeer essentiële levensinvulling is. Net zoals religie dat kan zijn. Maar niet meer of minder. Ik vind die achterstelling onbegrijpelijk.”

Het is niet de eerste keer dat dit idee wordt geopperd. Ook diverse cabaretiers zoals Peter Pannekoek repten er al eerder over. Hij deed dit rond zijn oudejaarsconference: ‘Heel blij dat ik vandaag de oudejaarsconference heb kunnen opnemen in een kerk in Barneveld’, schreef hij op Twitter. ‘Het publiek was minder enthousiast en niet blij met het taalgebruik. Het resultaat is 31 december te zien op NPO1. Hij voegde daar met een hashtag het woord ‘hallelujah’ aan toe. CU-voorman Gert-Jan Segers reageerde op de tweet: ‘Net als de meeste andere christenen volg ik onze eigen kerkdiensten online. En toch blijkt het steeds weer zoveel makkelijker om te sneren richting de enkele kerk die wel grootschalig samenkomt dan richting volle supermarkten of volle tribunes bij Max Verstappen. Te makkelijk.’

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
Slim bedacht van hem.

Hij wil ook boekbespreking gaan houden.

Dus het zou mooi zijn als dit eens de bijbel zou worden.

We moeten bidden dat hij tot geloof komt.

Ben benieuwd wanneer hij 'opengaat'
Vakanties
Hier adverteren?