harttransplantatie varkenshart
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 januari 2021 door Redactie

Eerste mens met varkenshart: christenartsen hebben geen probleem met deze transplantatie

Voor het eerst in de geschiedenis vond er een harttransplantatie plaats met een een genetisch aangepast varkenshart bij een mens. Is dit ethisch verantwoord? Christelijke artsen zien geen probleem in de kwestie, meldt Evangelical Focus.

Een menselijke harttransplantatie was voor Bennett om medische redenen geen optie. "Het was of dit, of sterven", reageerde de hartpatiënt voor hij onder narcose werd gebracht voor de operatie. De Universiteit van Maryland kondigt aan dat de 7-urige operatie succesvol is verlopen. David Bennet (57) heeft nu het hart van een varken in zich. Hij herstelt volgens de artsen goed. "Het is een groot wonder. Het biedt zo veel hoop voor onze familie en anderen", aldus de zoon van Bennet in gesprek met de BCC. "Een varkenshart is nog nooit in een mens geplaatst. We zijn dankbaar voor elke dag die mijn vader door deze operatie extra mag leven."  

Maar is het plaatsen van een varkenshart in een mens wel ethisch verantwoord? Volgens artsen van Christian Medical Fellowship (CMF) is er geen sprake van genetische manipulatie van menselijk DNA. Ongeveer 5.000 Britse doktoren en 300 verpleegkundigen zijn aangesloten bij de CMF. "De vraag is of het plaatsen van een gemodificeerd orgaan effect heeft op de ontvanger. Dit is niet het geval, anders zou de ontvanger meteen sterven", aldus de christelijke arts Mark Pickering.

Artsen zijn enthousiast over de baanbrekende operatie. Op dit moment staan ongeveer 100.000 mensen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie. Het gebruiken van organen van dieren biedt een uitkomst. Volgens chirurg Bartley Griffith brengt de geslaagde operatie op Bennett de wereld "een stapje dichterbij in het oplossen van het tekort aan orgaandonoren."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen