Russisch orthodoxe kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 januari 2022 door Patrick Goede

Scheiding in de Orthodoxe kerk door Rusland-Oekraïneconflict: "Schisma is als een virus"

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne dringt ook de Orthodoxe kerk binnen. De Albanese Aartsbisschop Anastasios ziet het ontkennen van de crisis binnen de kerk als het ontkennen van het coronavirus volgens CNE News. "Een schisma met vele mutaties tot gevolg is overduidelijk aanwezig. Directe behandeling en vaccinatie zijn nodig."

Volgens Anastosios is er een behandeling voor de kerkscheuring vanuit de apostolische traditie voor handen, die van de verzoening. "We hebben sinds het begin van het Rusland-Oekraïne conflict gezegd dat alleen tijd niet de wonden van een kerkscheuring heelt, sterker nog, deze maakt de wonden dieper en intensiveert de klachten."

De Albanese aartsbisschop vraagt om een soort gemeenschappelijke raad waarin de beide partijen vertegenwoordigd zijn. Hij riep in 2018 voordat de Oekraïnse kerk onafhankelijk werd ook al op tot zo'n raad. De patriarch van Moskou en Jeruzalem zagen dit toen ook zitten.

Omdat het hoofd van de orthodoxe kerk, Bartholomew, besloot de kerk in Oekraïne onafhankelijk te maken van de Russisch orthodoxe kerk, besloot Moskou al het contact met Constantinopel te verbreken. De patriarch van Moskou bezit echter nog wel het meeste aantal kerken in Oekraïne.

De Russisch orthodoxe kerk heeft de afgelopen weken niet stil gezeten. Zo accepteerden ze 102 Afrikaanse priesters die behoorden tot de orthodoxe kerk van Alexandrië. De Afrikaanse priesters hadden om acceptatie door de Russisch orthodoxe kerk gevraagd omdat zij het niet eens waren met de onafhankelijkheid van de Oekraïnse kerk.

 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen