Paus Franciscus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 januari 2022 door Redactie

Paus Franciscus spreekt zich uit tegen cancelcultuur

Paus Franciscus heeft zich in zijn jaarlijkse speech voor diplomaten negatief uitgesproken over de 'cancelcultuur'. In zijn speech richt de paus zich op de staat van de wereld. Hij spreekt over cultuurveranderingen en kaart maatschappelijke problemen aan die hij als hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk ziet ontstaan. De cancelcultuur, het afstand doen van mensen om een verschil in standpunt, is volgens de paus één van deze problemen.

Het cancelen geldt niet alleen voor mensen van deze tijd. Ook historische figuren worden gecanceld om daden die tegenwoordig worden afgekeurd. Dit vormt volgens de paus een probleem. "Een gevaarlijke vorm van eenzijdig denken krijgt vorm in de wereld. Het is een manier van denken waarin geschiedenis wordt ontkent en afgedaan. Vervolgens wil men de geschiedenis herschrijven volgens hedendaagse normen, wat volgens mij nog erger is. Geschiedenis moet worden bekeken vanuit de context van die tijd en niet vanuit de context van onze tijd", stelt de paus.

"Onder het mom van het verdedigen van diversiteit, cancelt de maatschappij elke vorm van identiteit die afwijkt, hierdoor lopen we het risico dat waardevolle geluiden wegvallen die een respectvol en evenwichtig begrip van verschillende gevoeligheden verdedigen", aldus paus Franciscus.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Wanneer men niet leert van de geschiedenis, maar deze juist wil uitwissen, zal deze zich herhalen.
De kerkgeschiedenis staat beschreven in het boek Openbaring, zowel die van de schijngemeente (valse kerk) als die van de ware gemeente (van Jezus Christus).
Maar hier heeft hij wel een punt. De geschiedenis heeft plaats gevonden, goed en fout zoals we weten. Een heroriëntering, zal als het goed is, als doel hebben de foute dingen uit het verleden te erkennen en vanaf daar proberen die fouten te vermijden.