kerk Helsinki
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 januari 2022 door Redactie

Sterke daling kerkgangers Finland: minder dan de helft van Helsinki ingeschreven

Voor het eerst in de geschiedenis van Finland zijn Finse kerkgangers in de minderheid in de hoofdstad Helsinki. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Finse Kerkelijk Onderzoekscentrum, meldt CNE News. Zij zien een sterke daling in het aantal mensen dat ingeschreven staat bij een kerkelijke gemeente.

Er is in de afgelopen decennia een sterke daling in ingeschreven kerkgangers te zien. In 1970 ging nog 85,5 procent van de mensen in Helsinki naar de kerk. Rond het begin van het nieuwe millennium lag dit percentage op 75 procent. Inmiddels is het aantal mensen dat ingeschreven staat bij een kerk in Helsinki verder gedaald tot slechts 49,3 procent. Dit betekent dat voor het eerst minder dan de helft van Helsinki regelmatig een kerk bezoekt.

Het onderzoekscentrum had niet verwacht dat de daling in kerkgang zo snel zou gaan. Zij voorspelden dat ongeveer tweederde van Helsinki nog naar de kerk zou gaan tegen het eind van 2021. Het percentage kerkgangers in de stad ligt lager dan het landelijke gemiddelde. Een jaar eerder stond nog 67,7 procent van de totale Finse bevolking ingeschreven bij een kerk. Over de reden van de daling doet het onderzoekscentrum geen uitspraak.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Lekker onderzoekcentrum is dat. Verder dan het representeren van de feiten komen ze niet.