Duitse regering
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 januari 2022 door Redactie

Duitse regering pleit voor samenlevingscontract naast huwelijk

De Duitse overheid pleit voor een nieuw samenlevingscontract, als toevoeging op het huwelijk. Om samen te leven en de verantwoording over kinderen, vastgoed en bezittingen te delen hoeven mensen straks, als het aan de liberale regeringspartij FDP ligt, niet meer te trouwen. "Families" kunnen op basis van "gedeelde verantwoordelijk" hun relatie wettelijk vastleggen, dit hoeft geen liefdesrelatie te zijn, meldt CNE News.

In april 2022 worden verkiezingen gehouden voor het Duitse parlement. De huidige Minister van Justitie Marco Buschmann kondigt aan dat het doorvoeren van de familiewetgeving in de verkiezingsperiode afgerond zal worden. "Je zal op verschillende manieren gemeenschappelijk kunnen leven en een familie met gedeelde verantwoordelijkheden kunnen vormen. Op deze manier sluiten we aan bij verschillende leefsituaties en is er ruimte voor eigen invulling van samenleven", aldus de liberale Buschmann.

Christelijke partijen zijn minder blij met het nieuwe samenlevingscontract. Zij zien het als een bedreiging voor het kerkelijk huwelijk en de waarde van het huwelijkscontract. "De nieuwe wetgeving is nog niet helemaal rond", geeft Günter Kings van de CDU aan. "Het is niet duidelijk of er werkelijk behoefte is aan deze nieuwe vorm van samenleven. Het lijkt alsof er een soort "light-versie" van het huwelijk wordt ontworpen. Dit is in strijd met artikel 6 van de Duitse constitutie, waarin staat dat het huwelijk beschermd moet worden."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen