Russische kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 januari 2022 door Patrick Goede

Russische kerk tegen herinvoeren doodstraf: "We moeten geschiedenis niet herhalen"

De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft laten weten dat het geen voorstander is van een terugkeer van de doodstraf in Rusland. Bij monde van de Metropoliet Hilarion, voorzitter van de externe kerkrelaties van het patriarchaat in Moskou, werd gereageerd op de publicatie van een boek van het Russisch constitutionele hof. In het boek laat Valery Zorkin de mogelijkheid van een toekomstige herinvoering van de doodstraf open. 

Volgens de Metropoliet Hilarion is iemand die een terroristische aanslag pleegt, of een misdaad begaat die de doodstraf zou verdienen, "niet bang voor de dood". Dat laat persgroep Interfax weten. "Mochten ze wel bang voor de dood zijn dan houdt ook de doodstraf het begaan van de misdaad niet opeens tegen", meent de Hilarion.

Waar de Hilarion vooral bang voor is, is een herhaling van juridische misstanden die bij een doodstraf niet meer ongedaan kunnen worden gemaakt. "We moeten de monsterlijke misdaden, die in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werden gepleegd, niet vergeten. Daar werden mensen op executielijsten geplaatst, ondertekend door Joseph Stalin. Onze verdrietige geschiedenis van massa-executies en de daarop volgende rehabilitatie, moet ons leren om deze fouten niet te herhalen."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen