Donbass
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 januari 2022 door Dirk van Genderen | Christianity Today

Christenen in grensgebied Oekraïne-Rusland bidden om vrede en eenheid

De afgelopen weken werd door baptisten- en pinkstergemeenten in het grensgebied van Rusland en Oekraïne intensief tot God gebeden om vrede, verzoening en eenheid.

Zo'n honderdduizend Russische troepen hebben zich samengetrokken langs de grens met Oekraïne. De spanningen zijn hoog opgelopen. Wat is Rusland van plan? Dreigt er oorlog om Oekraïne? Met de NAVO misschien?

De door Rusland gesteunde separatisten hebben sinds 2014 de controle over de regio Donbas in het zuidoosten van Oekraïne. Afgelopen zomer verklaarde de Europese Evangelische Alliantie Donbas tot ‘het gebied in Europa waar de kerk het meest te lijden heeft.’ In totaal heeft het conflict al meer dan 14.000 mensen het leven gekost en 2 van de 5 miljoen mensen in de regio zijn ontheemd.

In 2016 verklaarden de autoriteiten in Luhansk, eveneens in Donbas, Baptisten en Pinkstermensen als een veiligheidsrisico. Voorgangers werden vermoord, kerken in beslag genomen. Tot op heden zijn slechts enkele evangelische kerken in Luhansk gelegaliseerd. Maar veel kerken worden als illegaal beschouwd, zodat gemeenteleden ook niet samen mogen komen. De Baptistenunie is door Luhansk als terroristische groepering aangewezen, dus is die kerk ‘ondergronds’ gegaan.

Yuriy Kulakevych van de Oekraïense Pinksterkerk is toch voorzichtig positief, "maar voorlopig zijn we nog illegaal in Donetsk", merkt hij op. Hij wil zoveel mogelijk meebewegen met de eisen van Rusland.
"Gebed is ons geestelijke wapen", zegt Igor Bandura, vicevoorzitter van de Baptistenunie van Oekraïne over hun gebeden tot de Vredevorst, de Heere Jezus. "God kan ongedaan maken wat politici van plan zijn."

Bovenstaand bericht verscheen via Christianity Today in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen