kruis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Refoweb-vragensteller vreest onoprechte bekering: 'Ik vlucht in grote zielennood steeds tot Jezus'

"Ik vlucht steeds tot Jezus, echt in grote zielennood! Ik weet dat Zijn offer genoeg is, ik wil dat ook graag aanvaarden en heb dat al meerdere keren uitgesproken, maar vrees dat ik ten diepste toch hoor bij de mensen die slechts met hun lippen tot God naderen terwijl mijn hart ver van Hem is. Hoe zal ik mijn hart echt doorgronden? Deze zielestrijd, ik ga er haast aan ten onder", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl, die vreest dat zijn of haar bekering onoprecht is.

Ds. A. Kot maakt in zijn antwoord duidelijk dat achter de problematiek van de vragensteller een psychisch probleem kan schuilgaan. "In dat geval wil ik je doorverwijzen naar deskundige hulp op dat gebied. Want het zou goed kunnen zijn dat dit twijfelen, handelen en dan toch weer denken dat je de verkeerde keuzes hebt gemaakt en daarover een schuldgevoel hebben enz. ook in andere zaken voorkomt.

Dat gezegd hebbend wil ik je noodkreet ook graag behandelen als een geestelijke zaak. (...) Wanneer wij door genade een kind van God mogen zijn moeten wij steeds beseffen een tweemens te zijn geworden; daar is die oude, zondige, vleselijke mens en daar is een nieuwe mens die uit God geboren is en op God en Zijn Woord is aangelegd. Paulus heeft op meerdere plaatsen aangegeven dat er tussen die twee een tweestrijd is die zo lang duurt als wij leven. Ik meen dat het Newton was die zei: ik heb een kostganger in huis die eruit moet. Hij wil er niet uit, maar toch moet hij eruit. Dit is het dilemma dat al Gods kinderen zullen herkennen. 

Wat moeten wij dan doen? Eerlijk al onze noden, vragen en problemen bij de Heere brengen dat is in de hand van de Heere overgeven en uitzien naar Zijn Woord om ons te leiden. In het besef dat wij hiermee de zaligheid niet verdienen (dat heeft Christus voor ons gedaan en daaraan krijgen wij deel door het geloof alleen) (...) Wie verlost is door het bloed van het Lam mag ook op Christus zien voor zijn heiligmaking. Dat is gelukkig geen zaak die wij zelf in eigen kracht moeten volbrengen, maar die ons ook uit Christus toevloeit. Wie in de Wijnstok blijft zal veel vrucht dragen (Joh. 15). In die zin is het geheim van de heiligmaking steeds inniger met Christus te leven.

Tenslotte: laat Christus je vreugde zijn. Straks zal dit probleem ten volle worden opgelost", geeft de predikant ter bemoediging mee.

Lees zijn volledige antwoord in de vragenrubriek van Refoweb.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen