opgraving tempelberg Jeruzalem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 januari 2022 door Redactie

Bijbelse naam gevonden op 2600 jaar oude zegel

Onderzoekers Zachi Dvira en Dr. Gabriel Barkay analyseerden samen tientallen zegels die werden gevonden in de omgeving van de Tempelberg in Jeruzalem. De zegels werden op poststukken geplaatst om te zorgen dat de verzonden stukken ongeschonden de ontvanger zouden bereiken. Zowel op de voor- als op de achterkant van de zegels vonden Dvira en Barkay interessante informatie, waaronder de vermelding van een Bijbelse naam. Dat meldt The Jerusalem Post. 

De onderzoekers besloten bekende stukken klei die als zegels werden gebruikt op poststukken 2.600 jaar geleden eens van een andere kant te bekijken. Op de voorkant van de zegels staat meestal de afzender van het pakketje. Maar de achterkant biedt ook waardevolle informatie. Onderzoekers uit Jeruzalem hebben bij de oude zegels  naar de achterkant gekeken. Hier zijn resten te vinden van de verpakking van wat verzegeld was. Op sommige zegels vonden Dvira en Barkay papyrus, een voorganger van papier. Daarnaast ontdekten de onderzoekers op de achterkant van sommige zegels stukjes stof. Dit zou duiden op de verzegeling van zakjes waarin goud of kostbare juwelen werden vervoerd.

De voorzijdes van de zegels bieden uiteraard ook waardevolle informatie. De inscripties duidden meestal de afzender van het pakketje aan. Op een van de gevonden zegels vonden Dvira en Barkay de inscriptie "_lyhw son of _mr". De onderzoekers stellen dat dit waarschijnlijk duidt op "Hisilyahu, zoon van Immer" een Bijbelse naam die we terugvinden in Jeremia 20. In de Bijbeltekst wordt gesproken over "Pashur, zoon van Immer," hij was verantwoordelijk voor het beheren van tempelschatten. Deze taak werd vaak als familie gedragen. "Hisilyahu zou zijn broer kunnen zijn", aldus Dvira. De onderzoekers vermoeden dat Hisilyahu de zegel op een kostbaar tempelstuk had bevestigd.


Israel
- Vijf misverstanden van christenen over joden
- Deze 5 profetieën van Jezus over Israël zijn uitgekomen
- Jeannette woont in Jeruzalem: "Het was mijn vriend én Israël, of geen van beide"
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
Meer over Israel »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen