kardinaal Jean-Claude Hollerich
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Voorzitter Europese bisschoppen juicht coronapas tijdens katholieke vieringen toe

De coronapas toepassen tijdens de Heilige Mis is een goed idee, stelt kardinaal Jean-Claude Hollerich, voorzitter van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie. Hollerich vertelde dit in een interview met het Italiaanse dagblad La Nazione, schrijft het Katholiek Nieuwsblad.

Hollerich: "We zitten in een fase waarin de pandemie weer opflakkert – een fase waarin we levens moeten redden." In Luxemburg, waar kardinaal Hollerich aartsbisschop is, moeten kerkgangers al een coronapas laten zien om de Mis te kunnen vieren. Bij vieringen met meer dan twintig kerkgangers zijn ongevaccineerden zonder toegangsbewijs niet welkom. Priesters die hierover kritisch zijn veroorzaken volgens de kardinaal "pijn en verwarring".

Naast Luxemburg wordt ook in Griekenland, Kroatië en Zwitserland de coronapas gehanteerd tijdens religieuze bijeenkomsten. De Zwitserse vereniging van de protestantse Vrije Kerken (Freikirchen) stelde eerder dat deze maatregel te ver gaat. "Het bewijs biedt een gevoel van veiligheid, maar schendt het recht van mensen op het maken van persoonlijke keuzes", aldus de Freikirchen.

De Oosters-Orthodoxe Kerk in Griekenland juicht dit overheidsbesluit juist toe. "We zijn van mening dat vaccinatie niet een uiting is van het geloofsleven, maar een daad van individuele en sociale verantwoordelijkheid. Iedere tegengestelde mening vertegenwoordigt niet de Kerk van Griekenland", aldus de synode van de Kerk onlangs.

In Nederland hebben kerken vrijstelling van de verplichte coronacheck die op andere plaatsen is ingevoerd en andere coronamaatregelen. Kerken proberen zich alsnog te schikken naar de coronamaatregelen.

Foto: Guy Wolff / Église catholique à Luxembourg

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Zo zieje maar weer dat religie blind is! Alleen de Geest maakt vrij.
G
Die man moet direct uit geexcommuniceerd worden.
K
De gevaccineerden en de van corona genezen mensen hoef je niet te beschermen. Blijft dus over dat je ongevaccineerden tegen zichzelf beschermt, of dat je op deze manier er aan probeert bij te dragen dat er voldoende bedden beschikbaar blijven.

Blijft het wel de vraag of je dit als RK op deze manier mag afdwingen, als je jezelf nota bene ziet als enig instituut wat de sacramenten mag bedienen.
Toon meer antwoorden (1)