11-jarige munt tempel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 januari 2022 door Patrick Goede

11-jarige vindt 2000 jaar oude zilveren munt uit Tweede Tempel in Jeruzalem

Een 11-jarig meisje, Liel Krutokop, heeft tijdens een pelgrimstocht in Jeruzalem een oude zilveren munt gevonden die waarschijnlijk bijna 2000 jaar geleden, vlak voor de verwoesting ervan, in de Tweede Tempel geslagen is. Op de Israëlische munt staat namelijk "jaar twee", wat zou duiden op het tweede jaar tijdens de grote opstand van de Joden tegen de Romeinen rond het jaar 67-68 na Christus, meldt CBN News.

Op de andere kant van de munt staat een inscriptie van het hoofdkwartier van de hogepriester met daarnaast de tekst 'Heilig Jeruzalem'. Dr. Robert Kool, hoofd van de afdeling Israëlische oude munten, zegt dat de munt waarschijnlijk gemaakt is van kwalitatief hoogwaardig zilver en dus in de Tweede Tempel in Jeruzalem geslagen is.

"Als dat zo is dan kunnen we met enige voorzichtigheid stellen dat dit één van de weinige materialen is die afkomstig is uit de Tempel(berg) zelf. Het is een bijzondere vondst, omdat we van de duizenden archeologische ontdekkingen slechts 30 zilveren munten hebben gevonden uit de periode van de grote opstand", vertelt dr. Kool. 

De munt is volgens Kool vermoedelijk geslagen door een priester die sympathiseerde met de grote opstand van de Joden. "Een eigen munt hebben is een teken van soevereiniteit. Als je rebelleert gebruik je één van de meest voor de hand liggende symbolen van onafhankelijkheid: een eigen betaalmiddel."

Foto: CBN News

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen