liberale theologie Zweden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 januari 2022 door Patrick Goede

Liberale theologie domineert Zweedse schoolboeken

Zweedse onderzoekers zijn tot de ontdekking gekomen dat het christendom tijdens godsdienstlessen vooral gepresenteerd wordt vanuit een liberaal theologische invalshoek. Het onderzoek richtte zich op teksten uit Zweedse schoolboeken die op de middelbare school gebruikt worden. "Scholen hebben een prominente rol in het overbrengen van het christendom aan jonge mensen, zeker in een geseculariseerde samenleving waar weinig mensen christen of kerkelijk zijn", zegt onderzoeker Johan Liljestrand tegen de Noorse krant Dagen

Voor de tekstanalyse werden tien schoolboeken gebruikt die op overkoepelende thema's getoetst werden. "Het is niet zo dat de boeken tjokvol staan met liberale theologie, maar we zien wel een duidelijke beweging in die richting. Ze laten een christendom zien dat kritisch tegenover de evangeliën staat en ze graag ziet als verhalen en preken", aldus Liljestrand.

Bij de analyse van woorden uit de teksten werd vooral gekeken naar betekenissen en associaties die de woorden oproepen. "Het kan gaan om woorden met een bepaalde connotatie, zoals bijvoorbeeld het idee dat de kerk meer 'relaxed' tegenover homoseksualiteit is komen te staan. Door zo'n woord worden denkbeelden gevormd die meer rationeel en actueel lijken te zijn dan andere denkbeelden. Er ontstaan bepaalde waarden waarin christelijk liberalisme de voorkeur geniet", zegt Liljestrand. "De uitkomst daarvan kan zijn dat andere christelijke stromingen onderbelicht blijven en niet meer gezien worden als een reëel alternatief."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ja, zo zien we hoe de duivel op slinkse wijze probeert Gods Woord te ontkrachten. Daarom: houd onder leiding van de Heilige Geest onwrikbaar vast aan het heilzame Woord van God waarmee we de duivel kunnen en zullen verslaan!
K
Zou de duivel er baat bij hebben dat er überhaupt iets wordt vermeldt over het christendom, in schoolboeken, of in lessen? En is school de aangewezen plek om het Woord van God te onderwijzen? En is het niet aan het christendom zelf te wijten dat er zo veel verschillende stromingen zijn?

Overigens, satan is al verslagen.
Toon meer antwoorden (1)