euthanasie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

05 januari 2022 door Jeffrey Schipper

'Ik denk wel eens: misschien is het beter als ik euthanasie pleeg'

"Ik ben een 29-jarige vrouw met autisme, een eetstoornis, osteoporose (botontkalking; ik heb de botten van een 70-jarige vrouw), diverse psychische stoornissen en ik heb een heftig verleden gehad. Daarnaast heb ik bijna geen familie meer en geen vrienden. Er is dus eigenlijk hier op aarde niemand die van me houdt. Ik kwets mensen en denk ik wel eens dat het misschien beter is als ik maar euthanasie pleeg. Nu is mijn vraag: zou het in dit geval vanuit Bijbels oogpunt mogen om euthanasie te plegen?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Je schrijft: 'Er is dus eigenlijk hier op aarde niemand die van me houdt.' Dat is nogal wat", constateert ds. C. J. Droger. "Of is het misschien zo dat je dénkt dat er niemand van je houdt? Stel dat het zo is, in de hemel is er wel iemand die van je houdt. Het is God die je heeft geschapen en die je leven leidt. Ik kan me voorstellen dat dit veel vragen voor je oplevert. Waarom heeft Hij mij dan zó geschapen? Waarom laat Hij mij dan zo’n leven leiden? Dat is toch niet vol te houden?

Nee, in eigen kracht is dat niet vol te houden. Maar dat hoeft ook niet. Er staat er Eén klaar die je wil opvangen en omvangen en die alles voor je wil zijn. Probeer je aan Hem uit te leveren. Probeer je aan Hem toe te vertrouwen in het gebed. Echt, God wil voor je zorgen. Hij wil er voor je zijn, als je het gevoel hebt dat je helemaal alleen bent. En als Hij dan Zijn liefdevolle nabijheid aan je laat ervaren, kun je weer verder. De HEERE heeft meer zwakke kinderen net zoals jij. Maar Hij weet ze te helpen.

Is euthanasie een oplossing voor jou? Ik kan begrijpen dat je daar weleens aan denkt. Dan zijn al je zorgen voorbij, geen pijn en verdriet meer. Maar waar ben je dan na je zelf gekozen sterven? Ben je dan bij God? Ik denk dat dit geen begaanbare weg is. Eenvoudigweg, omdat God deze weg in Zijn Woord verbiedt. Het zesde gebod betekent ook dat we zelf geen einde aan ons leven mogen (laten) maken. Ons leven is een geschenk van God en daar mogen we zelf niet aankomen. Hoe moeilijk ons leven ook is, er zelf uitstappen heeft God niet toegestaan."

De christelijke gereformeerde predikant wijst op de mogelijkheid om professionele hulp te zoeken. "Wellicht kan men iets doen aan de grote problematiek waarmee je worstelt. God wil ook mensen inschakelen om ons te helpen." Ook nodigt dominee Droger de vragensteller uit voor een persoonlijk gesprek. "Ik ben bewogen met jou en met jouw zware leven. Ik zal je nood in het gebed aan de HEERE voorleggen."

Lees ook: Euthanasie en christendom: hoe zit dat nu eigenlijk?

Lees zijn volledige antwoord in de vragenrubriek van Refoweb.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen