ring goede herder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 januari 2022 door Redactie

Twee scheepswrakken en 'vroegchristelijke' ring ontdekt voor kust van Caesarea

Vlak voor de kust van Caesarea zijn twee scheepswrakken ontdekt met meerdere bijzondere persoonlijke bezittingen van opvarenden. Sommige van deze voorwerpen verwijzen naar Bijbelse of vroegchristelijke periodes. Dat meldt de Israel Antiquities Authority (IAA). De schepen lagen waarschijnlijk voor anker en zijn vervolgens door een storm tot zinken gebracht.

Naast de twee scheepswrakken werden er tal van andere voorwerpen gebonden zoals honderden zilveren en bronzen munten en beeldjes. Verder werd er ook een rode edelsteen gevonden die volgens Israel Today bestemd is om in een ‘gemma’ ring te worden gezet. In het snijwerk van de bewuste edelsteen is een lier te zien, wat in de joodse traditie ook wel Davids harp wordt genoemd. Daarmee wordt verwezen naar de harp waarop David speelde voor koning Saul.

Verder werd er een hele bijzondere ring gevonden waarin een herdersjongen is gegraveerd. Hij draagt een tuniek en heeft een schaap op zijn schouders. Volgens experts wordt daarmee verwezen naar het verhaal van de Goede Herder dat Jezus vertelt. Het beeld van de Goede Herder is een van de eerste en oudste beelden van Jezus Christus, die Zichzelf ook voorstelde als de Goede Herder. Het vermoeden bestaat dan ook dat de ring eigendom is geweest van een vroege christen.

Het is dan ook geen toeval dat de vondsten werden gedaan in de buurt van de haven van Caesarea. De havenplaats was een van de eerste centrale christelijke plaatsen in het vroegen christendom. Hier vestigde zich ook een van de eerste christelijke gemeenschappen. Juist in deze plaats verspreidde het christendom zich volgens diverse experts over de hele wereld.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen