Leven in het licht én in de duisternis is in Gods koninkrijk onmogelijk

God12 januari 2022 Jan de Goede
Jan de Goede

Wat bedoelt de Bijbel met de begrippen ‘licht’ en ‘duisternis’? Waarom gaan licht en duisternis niet samen, met name waar dit het wezen van God raakt? En hoe kunnen duistere zaken aan het licht komen? In onderstaande blog gaat Jan de Goede op deze vragen in.

Is God verdeeld?
Wordt ons denken over God en wat we van Hem geloven vooral niet bepaald door wat we in de Bijbel over Hem lezen? Daarin zien we dat God liefde is en dat er in Hem absoluut geen duisternis is. Maar ook komen er, in tegenspraak hiermee, op diverse plaatsen, vrij zacht uitgedrukt, nogal minder liefdevolle uitingen van Hem voor. Zo lijkt God in zijn wezen niet altijd één te zijn maar ook verdeeld, lijkt Hij voor een deel licht en voor een deel duisternis te zijn. Over satan, Gods tegenstander, lezen we slechts wat duister is, want er is absoluut geen licht in hem en daarom kan hij niets goeds bedenken of doen.

We kunnen niet met God verbonden zijn en tegelijkertijd onder de heerschappij van satan leven.

Licht of duisternis
Voor alle duidelijkheid moeten we eerst weten wat de begrippen licht en duisternis, bezien vanuit de Bijbel, inhouden. Licht is met name verbonden met liefde, vrede, blijdschap en gerechtigheid, begrippen die kenmerkend zijn voor het koninkrijk van God en de vrucht van Gods Geest, hoewel die nog rijker van samenstelling is. Duisternis is eenvoudigweg alles wat daaraan tegengesteld is. Zoals in het zichtbare geen samengaan van licht en duisternis mogelijk is, zo ook, en vooral, geestelijk niet. We kunnen niet én in het licht én tegelijk in de duisternis leven, niet een zondaar en ook een rechtvaardige zijn, niet tegelijk goed zijn en slecht. Kortom, we kunnen niet met God verbonden zijn en tegelijkertijd onder de heerschappij van satan leven.

Duisternis die aan God wordt toegeschreven
Hier volgt een (onvolledig) overzicht van ‘duistere zaken’ die in de Bijbel aan God worden toegeschreven; de ruimte ontbreekt hier voor een complete opsomming. Er staat van God dat Hij mensen ziek maakt, veel mensen heeft laten doden of dat Zelf ook gedaan heeft, dat het vreselijk is om in zijn handen te vallen, dat Hij toornt, tuchtigt en straft, de ene mens verkiest boven de andere, jaloers kan zijn, mensen voor eeuwig verwijst naar de buitenste duisternis, dat Hij niet met Zich laat spotten, een verterend vuur is, dat Hij dwalingen zendt, door mensen verbitterd kan worden, dat Hij vuur of dodelijke hagelstenen op mensen laat neerdalen, de wereld (met daarin miljoenen mensen?) voor de zondvloed niet gespaard heeft en de steden Sodom, Gomorra, Jericho heeft laten verwoesten en hun vele inwoners genadeloos heeft laten ombrengen, enz. Als we dit zo lezen, zouden we wat hier staat niet eerder aan satan toeschrijven, want hij is immers de mensenmoordenaar vanaf het begin van de schepping?

Verwrongen Godsbeeld
Zo hebben we per saldo een situatie waarin we een God hebben die liefde en puur licht is, maar die ook duistere werken doet, zelfs vergelijkbaar met die van satan. We hebben dan een (G)god met twee gezichten, dus met een soort dubbele of gespleten persoonlijkheid. En als we hierbij ook nog eens aan satan, die absoluut duisternis is, een plek moeten geven in onze geloofsvisie, dan wordt het nog ingewikkelder. Is het dan vreemd dat de meeste christenen een verwrongen Godsbeeld hebben, waarbij in hun denkwereld satan buiten schot blijft als dé bron of oorzaak van alle duisternis?

Stel dat je een God zou hebben die aan de ene kant liefdevol is, die je zonden vergeeft, je redt en geneest en je bovendien wil vervullen met zijn Geest, maar die tegelijk een wrede God is die ook geweld ten opzichte van jou niet zou schuwen? Zou je zo’n God kunnen vertrouwen, liefhebben, dienen en aanbidden? Zou je niet bang voor Hem zijn omdat je met Hem eigenlijk nooit precies weet waar je aan toe bent? Die je soms helpt en je zijn liefde laat ervaren, maar die je ook aanklaagt, met zijn aantekenboekje klaar staat om je zonden te noteren en bij wie je nooit zeker bent of je het Hem naar Zijn zin kunt maken? Voor wie je van alles en nog wat moet doen en laten om Hem te behagen, door zijn wetten en regels op te volgen, maar voor wie het eigenlijk nooit genoeg is?

Als we er zelf voor kiezen om te zondigen, plaatsen we onszelf vanuit het licht.

Als God enkel licht zou zijn
Maar stel dat we nou toch een God hebben die enkel licht is, dus in wie absoluut geen duisternis is. De Bijbel zegt duidelijk dat God één is en dat de demonen daarom voor Hem sidderen. Dat laat al zien dat zij in Hem geen enkel aanknopingspunt kunnen vinden, maar als duisternis zijn die wegvlucht voor licht. Stel verder dat we (dus) een God hebben die niet doodt, niet straft en niemand verzoekt, die nooit boos wordt, die uitsluitend liefde is, die niet veroordeelt of verwijt en niet aanklaagt. Kortom, die op geen enkele manier gelinkt kan worden aan werk en wezen van satan. Een God die als de zon is die altijd schijnt voor alle mensen en die vol liefde God wil zijn voor ieder mens, hoe minderwaardig en slecht hij zich ook mag voelen! Die als de vader is uit de vergelijking van de ‘verloren zoon’ met zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn kind en zijn totaal niet-verwijtende of aanklagende instelling. Zou het niet een onvoorstelbare verademing zijn om zo’n liefdevolle hemelse Vader te hebben?

Maar zonde moet toch bestraft worden?
God straft de mens niet, want hiervoor zal Hij een of andere vorm van duisternis moeten gebruiken, bijvoorbeeld ziekte, geweld of andere soorten van ellende. Als we zondigen, straft Gód niet, maar worden we direct door satan ‘negatief beloond’ en wel met schuldgevoel, aanklacht, somberheid en meer van zijn duistere klimaat. Het loon of het gevolg van de zonde is de dood, dit is gescheiden zijn van God, de Bron van het leven. Als we er zelf voor kiezen om te zondigen, plaatsen we onszelf vanuit het licht, dit is leven in contact met God, over naar de duisternis. Dit is het ondergaan van het klimaat van de dood. We durven dan ook niet meer in Gods nabijheid te komen en zo krijgt satan alle kans ons in zo’n situatie aan te klagen en zijn negatieve sfeer op ons te leggen. Maar als we de duisternis in onszelf opruimen door te geloven in de schuldvergeving door Jezus Christus en, waar nodig, het met mensen weer goedmaken en de zonde nalaten, komen we weer in het licht te staan en wordt onze verbinding met God hersteld. We zien dat bij dit alles onze eigen keuzes van het grootste belang zijn.

Onze God is ten diepste anders dan alle andere ‘goden’, van wie mensen denken dat ze deze moeten behagen of tevredenstellen en aan wie ze daarom voortdurend van alles en nog wat (moeten) offeren.

God alles in allen
Onze God is ten diepste anders dan alle andere ‘goden’, van wie mensen denken dat ze deze moeten behagen of tevredenstellen en aan wie ze daarom voortdurend van alles en nog wat (moeten) offeren. Misschien leeft deze gedachte ook nog wel bij gelovigen ten opzichte van onze God? Satan is puur duisternis en hij probeert vooral door verleiding, misleiding en intimidatie de mens van Gods troon af te houden. Maar samen met God kunnen we altijd overwinnaar zijn op alles wat vanuit het rijk van de duisternis, van onze tegenstander, op ons afkomt.

Want doordat wij, als het goed is, vervuld zijn met Gods Geest is zijn liefde in ons uitgestort en kunnen ook de geestelijke gaven in ons functioneren, mede om de lijdende mensheid te herstellen naar geest, ziel en lichaam; Jezus is de eerste (mens) geweest die dit alles in zijn leven op aarde toegepast heeft en Hij is dan ook hierin ons grote voorbeeld. Door te groeien in ons geloof door de werking van Gods woord en Geest in ons, kunnen we gelijkvormig worden aan Jezus Christus, zodat God uiteindelijk ‘alles in allen’ kan worden. Zo kunnen ook wij vol liefde en licht vanbinnen zijn en, volledig in overeenstemming met zijn plan, ‘op God gaan gelijken.’ Dít is immers het einddoel van ons geloof en daarmee ook ons eigen hoogste levensdoel!

Bovenstaand artikel is toegestuurd door CIP-lezer Jan de Goede. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden
Nieuws

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden

Jonge katholieke mannen die later dit jaar tot priester worden gewijd, zijn jonger dan gemiddeld. Dat blijkt uit een nieuwe enquête die onlangs door de United States Conference of Catholic Bishops werd vrijgegeven. Daarnaast stellen veel toekomstige

CGK-convent
Video

Terugkijken: unieke landelijke vergadering CGK

Afgelopen zaterdag kwamen vertegenwoordigers van alle kerken binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) samen in een convent. Deze bijzondere bijeenkomst was bedoeld om te peilen hoe de kerken de toekomst van het kerkverband zien. In paneldisc

Chris Verhagen
Nieuws

Zijn alle mensen kinderen van God? Chris Verhagen reageert op David de Vos na eerder verwijderde video

In een nieuwe YouTube-video reageert de christelijke apologeet Chris Verhagen op het inmiddels veelbesproken boek van evangelist David de Vos. Dat deed Verhagen eerder al, maar die video moest offline gehaald worden vanwege geschonden auteursrecht. I

Jezus-film
Nieuws

Christelijke organisaties slaan de handen ineen en lanceren speciale Jezus-film voor dove mensen

Een nieuwe christelijke film geeft dove mensen de kans om het verhaal van Jezus op een geheel nieuwe manier te ervaren. Dat meldt Christian Today. De film, die geschreven en geproduceerd is door dove professionals, is door een samenwerking tussen Dea

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse bisschop verontschuldigt zich nadat hij Biden 'dom' noemde

Een katholieke bisschop biedt zijn excuses nadat hij onlangs de Amerikaanse president Joe Biden voor ‘dom’ uitmaakte. Dat meldt The Christian Post. De bewuste Amerikaanse bisschop, Robert Gruss, zei dit nadat Biden tijdens een bijeenkomst opmerkte da

Mannenzang Katwijk - 19 april 2024
Video

Kijk hier de Katwijkse mannenzangavond van afgelopen vrijdag terug

1700 mannen die psalmen, gezangen en geestelijke liederen zingen in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee: de mannenzangavonden zijn razend populair. In de afgelopen twee weken vonden er drie mannenzangavonden plaats in Katwijk die stuk voor stuk door 1

Ds. Henk Poot
Verdieping

Waarom iedere christen Joden in Judea en Samaria zou moeten steunen

Christenen voor Israël steunt de Joodse dorpen in Judea en Samaria omdat zij vragen om bescherming. We steunen hen met camera’s en beveiliging, om gewelddadige infiltraties door terroristen te voorkomen. Bij veel mensen leeft de angst dat bij hen op

christen in india
Nieuws

Christelijke broers in India aangevallen met zwaarden en messen voor organiseren kerkdiensten

Afgelopen week zijn in het noorden van Indiase deelstaat Punjab twee christelijke broers, pastor Gurjeet Singh en Gurdeep Singh, aangevallen door leden van een Sikh-krijgerorde, bekend als de Nihang Sikhs. De aanval, uitgevoerd met zwaarden en messen

Meerartikelen

Synode PKN
Nieuws

VOG wordt verplicht voor medewerkers en vrijwilligers binnen PKN

In haar vergadering van 20 april besloot de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) unaniem dat een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) per 1 juli 2025 verplicht wordt voor medewerkers en vrijwilligers van lokale gemeenten binnen de P

Paul van Geest
Podcast

Andries Knevel in gesprek met markante katholiek: Paul van Geest

Het cliché wil dat protestanten de Bijbel uit hun hoofd kennen, terwijl katholieken het ‘boek der boeken’ nooit openslaan. Maar wat is daar van waar? Die vraag is het uitgangspunt van de podcast Het Gedeelde Woord. Andries Knevel voert daarin iedere

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Beloften en bedreigingen'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Toer voor het Goede Doel
Nieuws

Toer voor het Goede Doel 2024: Fietsen voor IZB-projecten

Het kleinste dorp van Nederland, met één – doodlopende – straat. De eerste achthoekige protestantse kerk in Nederland. En een monumentale preekstoel met een verhaal. Liefhebbers van bijzondere feitjes komen ruimschoots aan hun trekken bij deze Toer v

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca's geloof liep een deuk op toen haar tante overleed: "Ik zei: God, waarom?"

Je zou Giovanca Ostiana gerust een alleskunner kunnen noemen. Naast het zijn van zangeres en presentatrice, is ze ook moeder en brengt ze binnenkort een boek uit. Afgelopen weekend schoof Giovanca aan in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met

J. Mack Stiles
Boekfragment

Is er in jouw kerk een gezonde of zieke evangelisatiecultuur?

In zekere zin heeft iedere gemeente een bepaalde evangelisatiecultuur. Zelfs gemeenten die evangelisatie verwerpen, hebben een evangelisatiecultuur, ondanks dat het een onbijbelse cultuur is. De vraag is niet: ‘Hebben we een evangelisatiecultuur?’ ma

Dineke van Kooten
Verdieping

Ik ben faliekant tegen de moderne invulling van de papadag

We hebben een lunchafspraak om ons netwerk te verbreden. Hij komt te laat en rent, zuchtend, langs andere tafeltjes naar mijn plekje bij het raam. Hij had toch minder tijd dan hij dacht, want hij heeft een papadag. “Papadag?” vraag ik. Natuurlijk wee

vluchtelingen
Nieuws

Gigantisch verschil in immigratie-standpunt achterban CU en SGP

Het thema immigratie speelt een grote rol bij het formeren van een eventueel nieuw kabinet. Voor Maurice de Hond en Peil.nl was dit reden om er in een nieuw onderzoek aandacht aan te besteden. Daaruit blijkt dat ChristenUnie en SGP ontzettend ver uit

Rasanen
Nieuws

Finse politica staat voor de derde keer terecht vanwege haatzaaien

Het Finse Hooggerechtshof heeft bevestigd dat Päivi Räsänen, een Finse parlementariër, voor de derde keer terecht zal staan wegens een vijf jaar oude tweet waarin zij een Bijbelvers citeerde. In deze tweet bekritiseerde zij de Finse Lutherse Kerk voo

 ds. G. Clements
Nieuws

Ds. G. Clements aanvaardt beroep gereformeerde gemeente Benthuizen

De gereformeerde gemeente in Benthuizen mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. G. Clements heeft het beroep aangenomen dat de gemeente uit Benthuizen op hem uitbracht. Clements dient al liefst 24 jaar lang in de gereformeerde gemeente te Gouda, nada

nieuwe website
Nieuws

Schreeuw om leven lanceert nieuwe hulpverleningswebsite voor vrouwen én mannen

Schreeuw om leven heeft deze week een nieuwe website gelanceerd voor de hulpverlening. Op deze manier wil de stichting groeien naar 1.000 hulpvragen per jaar. De hulpverlening wordt uitgevoerd onder de naam Er is hulp. Via de website www.erishulp.nl

HGJB
Nieuws

HGJB sluit 2023 af met onverwacht positief resultaat

Tegen de verwachting in sluit de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) het jaar 2023 qua financiën met een positief resultaat. Terwijl een tekort was begroot van € 130.000, eindigde het jaar met een plus van € 29.000. De jeugdorganisatie verklaart