Thierry Baudet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Reformatorisch Dagblad keurt politieke praktijk Forum voor Democratie af: 'Walgelijk'

'De politieke praktijk van Forum voor Democratie is walgelijk', zo laat de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad weten. Het RD maakt in dit hoofdredactioneel commentaar duidelijk dat men kritiek op ongepaste vergelijkingen tussen het Nederlandse coronabeleid en de Holocaust te gemakkelijk wegwuift.

Eerste Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie deed vorige week opnieuw een oproep aan partijleider Thierry Baudet om de opmars te stuiten van de "eendimensionale wappies" binnen de partij. Hij stoort zich vooral aan Kamerleden die de coronacrisis vergelijken met de Tweede Wereldoorlog. Hij liet eerder al weten te willen optreden tegen partijgenoten die de Tweede Wereldoorlog gebruiken om een punt te maken. Aanleiding daarvan was een tweet van de jongerentak van de partij, JFVD. Daarin wenste de jongerenorganisatie mensen een "fijn joelfeest en een zalige kerst", verwijzend naar het oude Germaanse midwinterfeest dat ook in nazi-Duitsland een belangrijke rol speelde.

FVD-leider Thierry Baudet brengt de coronamaatregelen geregeld in verband met de Jodenvervolging in de jaren 30 en 40. Ook de tweet waarvoor Baudet zich eerder moest verantwoorden voor de rechter noemde Hiddema al "weerzinwekkend". Daarin plaatste de partijleider een foto van een kind met een Jodenster dat wachtte op deportatie naast een foto van een kind dat kennelijk als gevolg van coronamaatregelen niet bij Sinterklaas in de buurt kon komen. Hiddema sprak in zijn interview met NRC van zijn laatste "smeekbede" aan Baudet om te stoppen met de vergelijkingen. Inmiddels heeft de partij de kritiek van Hiddema weersproken en de media verweten obsessief te zijn. 

'Met dit framen van collega-politici en media probeert FVD op neerbuigende wijze critici buiten de discussie te plaatsen', schrijft de RD-hoofdredactie. 'Ieder die de geschiedenis kent, weet dat de Holocaust een onvergelijkbaar en onbevattelijk drama is geweest dat een unieke plaats in de collectieve herinnering moet hebben. (...) Baudet en zijn partij lijken niet vatbaar voor die overwegingen.' Het RD concludeert dat Baudet en zijn partij vergelijkingen met de Jodenvervolging maken 'om aandacht te trekken'. 'Walgelijk', aldus de hoofdredactie van dé krant van reformatorisch Nederland.

Lees hier het volledige hoofdredactioneel commentaar van het Reformatorisch Dagblad.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Och och och, hypocriete huilers! als Peter Pannekoek in een slechte oudejaarsconference de grap maakt dat massale festivals als Auschwitz en Bergen-Belsen wel doorgingen in die tijd, lachen alle huichelaars en staat in de media geschreven hoe geweldig de show wel niet was....Ongelofelijk, wat een tijd waarin we leven. "Het is makkelijker om mensen te misleiden dan ze te overtuigen dat ze misleid zijn."
D
RD is al 2jaar een linkse ratten krant.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (7)