Ds. Marien Kollenstaart
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 december 2021 door Ds. Marien Kollenstaart

Kerst anno 2021: jaaroverzicht verpakt in het Kerstverhaal

Het begint allemaal met de komst van een engel – nee, niet Willem Engel, maar Gabriël – aan de oude Zacharias. De meldingen van de GGD – toen een afkorting voor Goddelijke Geboortedienst – gingen ook toen blijkbaar op leeftijd. Deze engel bracht de boodschap dat hij en zijn vrouw Elizabeth op hun hoge leeftijd een kind zouden krijgen. Net als de bovengenoemde oprichter van Viruswaarheid trok ook Zacharias deze afgekondigde maatregel echter in twijfel: ‘Hoe kan ik weten dat dit waar is?’

Persconferentie
De engel gaf nog een pers-conferentie: ook de maagd Maria zou bevallen van een bijzonder kind. Gabriël gaf als het ware een prenatale screening waarbij een bijzondere afwijking werd geconstateerd – dit kind zou de Zoon van God zijn, Koning van Israël. Een echo uit een ver verleden toen profeten de komst van deze Messias hadden voorspeld. Ondanks deze ongewenste zwangerschap aanvaardde Maria dit schokkende nieuws. Ze ging meteen naar haar oude nicht Elizabeth.

Uiteindelijk zat God zelf in het complot: Hij is wel die onzichtbare macht die uiteindelijk alles regeert en achter de schermen alles stuurt volgens zijn agenda.

Mentale problemen
Haar verloofde Jozef had het mentaal zwaar door de veranderingen, de onzekere toekomst en eenzaamheid – net als een kwart van de Nederlandse jongeren. Nadat Elizabeth bevallen was van het kindje Johannes keerde Maria gelukkig weer terug.

Malika en Julio
Ergeren jullie je ondertussen ook zo aan mijn niet-inclusieve taalgebruik? Helena Dalli, voorzitster van de gelijkheidscommissie van de Europese Unie vast wel. Zij stelde dit jaar namelijk voor om elkaar niet langer te groeten met ‘gelukkige kerstdagen', maar met ‘happy holiday season’ – omdat er nu eenmaal mensen zijn die geen kerst vieren en die zich anders buitengesloten voelen. En de namen Maria en Johannes zouden vervangen moeten worden door het cultureel inclusievere ‘Malika en Julio’. Dan krijg je dus: ‘All I want for the Holidays is you’ van Malika Carey. Of dat er een nieuw kabinet is gekomen dankzij informateur Julio Remkes. Een échte vooruitgang…

Great Reset
Keizer Augustus kondigde een ‘Great Reset’ aan: iedereen in zijn rijk moest zich laten registreren in de plaats van zijn voorouders. Geen drang, maar dwang. Menigeen zou het Romeinse Rijk een totalitaire controlestaat hebben gevonden (corona is overigens latijn voor ‘kroon’: voer voor complotdenkers). Maar Maria en Jozef gingen niet rellen. Uiteindelijk zat God zelf in het complot: Hij is wel die onzichtbare macht die uiteindelijk alles regeert en achter de schermen alles stuurt volgens zijn agenda. Hij gebruikte namelijk deze impopulaire maatregel voor zijn reddingsplan: volgens de profetie zou de Messias namelijk in Bethlehem geboren worden, de stad van David, voorouder van Jozef.

Tangverlossing
In Bethlehem aangekomen kreeg de hoogzwangere Maria geen toegang tot de herberg. Niet omdat ze geen QR-code kon laten zien, maar omdat deze horecagelegenheid stampvol zat (sorry, horecaondernemers, toen wél…). Geen plaats voor Maria omdat er te weinig bedden beschikbaar waren. Bethlehem als IC, AZC of de krappe woningmarkt. Uiteindelijk bood een schamele stal uitkomst. Ondanks de enorme hoeveelheid ammoniakuitstoot van de os kwam hun kindje gezond ter wereld. Bijzonder genoeg, want de omstandigheden waren nog zwaarder dan de tangverlossing van Wopke Hoekstra.

Graag herhaal ik Gods prikkelende strategie om uit de crisis van ons koude hart te komen: boosteren, boosteren, boosteren! Boosteren met de liefde van het Kerstkind.

Avondklok
De herders op het veld hadden die nacht geen last van de avondklok – voor de schapen was hun beroep cruciaal. Zo snel als Max Verstappen haastten ze zich naar de stal toen ze van engelen hoorden dat de Redder van de wereld geboren was.

Functie elders
Even later ontvingen Maria en Jozef drie wijzen op kraambezoek – gelukkig was dit aantal wel toegestaan met de Kerstdagen. Ze hadden een bijzondere ster gezien en wilden graag met hun rijkdom dit koningskind aanbidden. In tegenstelling tot de drie dwazen uit het westen, de miljardairs Bezos, Branson en Musk, die graag zelf shinen als sterren van het ruimtetoerisme. Deze mannen gun ik wél graag een ‘functie elders’, zodat ze iets goeds doen met hun geld in plaats van het milieu naar de maan helpen.

Vliegtuighangen
Gewaarschuwd in een droom voor de moordlustige dictator Herodes - aan dat hij had gezegd dat hij het kind eer wilde bewijzen had hij blijkbaar geen actieve herinnering meer - vluchtte Jozef met Maria en de kleine Jezus naar Egypte. Kun je het je voorstellen? Jozef hangend aan het laatste vertrekkende vliegtuig uit Kabul? Of het Kerstkind kermend in de kou daar bij dat prikkeldraad tussen Wit-Rusland en Polen? Of Maria vol doodsangst in een goedkope, wankele rubberboot op de kolkende Middellandse Zee of het koude Kanaal? Zou jij dan je hart wél openzetten voor migranten? De volwassen Jezus zou later zeggen: wat je gedaan hebt voor de minste van mijn broers, heb je voor Mij gedaan.

Boostercampagne
Graag herhaal ik Gods prikkelende strategie om uit de crisis van ons koude hart te komen: boosteren, boosteren, boosteren! Boosteren met de liefde van het Kerstkind. Ook jij kan binnenkort een gratis afspraak maken: elk jaar met Kerst is deze uitnodiging namelijk een vaste prik! Eentje die wél voor langere tijd beschermt – voor eeuwig zelfs.

Ds. Marien Kollenstaart is als predikant actief in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen