Kees van Dijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

Auteur: Bond tegen vloeken

Bond tegen vloeken pleit met open brief voor respectvol taalgebruik

Met een paginagrote open brief in een aantal landelijke dagbladen pleit de Bond tegen vloeken voor warme harten en heldere hoofden. Directeur Kees van Dijk: “Onze hoop en verwachting is dat goede woorden weer de toon zetten.” Aanleiding is de toenemende polarisatie in Nederland en het effect hiervan op ons taalgebruik.

De Bond tegen vloeken is al meer dan eeuw werkzaam en richt zich vooral het laatste decennium actief op respectvol taalgebruik in Nederland. Van Dijk: “Je ziet dat bijvoorbeeld rond het thema coronavirus tegenstellingen toenemen en mensen meer verharden.” De directeur houdt een warm pleidooi voor goede woorden: “Niet alleen spreken, maar ook oprecht luisteren is zo nodig. De open brief is dan ook een oproep om juist in de laatste maand van het jaar een goed woord voor elkaar te hebben en de verbinding te zoeken.” De brief is ondertekend door twintig vertegenwoordigers vanuit christelijk en joods Nederland.

Doelstelling van de Bond tegen vloeken is Nederlanders bewust te maken van kwetsend taalgebruik en het tegengaan van vloeken. Afgelopen zomer startte een grote postercampagne met als titel #weet wat je zegt.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen