metropoliet Kiev Epiphanius
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 december 2021 door Redactie

Oekraïense kerk pleit voor verplaatsen Kerst van januari naar december

De metropoliet van Kiev wil dat de Oekraïense Orthodoxe Kerk zich meer vormt naar de westerse cultuur van Europa. Het is voor Orthodoxe christenen gebruikelijk Kerst te vieren in januari. Metropoliet Epiphanius pleit voor het vieren van kerst in december, meldt CNE News.

Volgens de metropoliet zal het jaren duren tot de oosterse kerk zal wennen aan de nieuwe datum. Hij staat volledig achter de wijziging van de datum van de kerstviering. Daarbij geeft hij aan dat hij begrijpt dat traditie voor veel gelovigen erg belangrijk is en de verandering daarom geleidelijk moet worden doorgevoerd. "Het is moeilijk te voorspellen hoe de overgang zal verlopen", aldus Epiphanius in een interview. 

De datum van de kerstviering verschilt, door het gebruik van verschillende kalenders. In het westen van Europa volgt men de Gregoriaanse kalender, waardoor Kerst op 25 december valt. Volgens de Juliaanse kalender, die door de Russisch Orthodoxe Kerk wordt aangehouden, valt Kerst op 7 januari. De regering van Oekraïene voegde 25 december in 2017 al toe als officiële feestdag, naast de feestdag van de kerk op 7 januari.

Het veranderen van de kerstviering gaat niet zonder slag of stoot. Afgelopen donderdag leidde Epiphanius voor de derde keer een kerstviering in december. De Orthodoxe kerk erkent de Russische en de Oekraïense orthodoxe kerk. De Oekraïense stroming accepteert de verandering van de kerstdatum makkelijker en sneller dan de Russische kerk. Deze beweging in de Oekraïense kerk leidde opnieuw tot een splitsing. Patriarch Filaret startte een nieuwe kerk, die vasthoudt aan oudere tradities en de kerstviering in januari.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen