Martijn Rutgers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 december 2021 door Martijn Rutgers

Wéér een lockdown: 6 tips om als christen geestelijk gezond te blijven

Wéér een coronagolf. Wéér een lockdown. Wéér een kerst zonder kerstnachtdienst waarin we samen de levensveranderende geboorte van onze Koning kunnen vieren. Wéér moeten scholen, universiteiten en sportclubs dicht. Wéér krijgen vele bedrijven een financiële (genade)klap. Wéér loopt onze gezondheidszorg op hun tandvlees. De afgelopen 2 jaar hoopten we telkens, ‘nog even volhouden, dan is het voorbij’. Maar het ìs nog niet voorbij. En niemand weet hoelang het nog gaat duren. De rek lijkt eruit. Steeds meer mensen worstelen met eenzaamheid, burn-out, angst, neerslachtigheid, wantrouwen en boosheid. Het doet me denken aan die eeuwenoude maar zo actuele woorden van koning Salomo in Spreuken 13:12: ‘Almaar onvervulde hoop maakt het hart ziek, maar vervuld verlangen is een levensboom.’

17 miljoen Nederlanders lijken precies te weten wat er moet gebeuren in deze pandemie. Ik niet. Ik ben geen viroloog. Ik ben maar een simpele volgeling van Jezus die probeert een pastor (geestelijk herder) voor anderen te zijn. Ik heb geen verstand van virussen en hoe je die precies moet behandelen. Maar ik heb inmiddels wel wat verstand van ‘het hart’ (het Bijbelse woord voor ons innerlijk) en hoe je dat moet behandelen. En het valt me steeds meer op hoe veel we in deze crisis bezig zijn met onze lichamelijke gezondheid en hoe weinig met onze geestelijke en emotionele gezondheid. Daarom wil ik hier 6 tips geven hoe we goed voor ons hart kunnen zorgen, vooral als het inmiddels wat ziekjes aan het worden is.

Je negatieve gedachten en emoties telkens maar wegstoppen maakt je hart juist ziek. Alleen al het uitstorten van je hart bij God kan al zo opluchten.

1. Wees eerlijk over je gevoelens. Maak van je hart geen moordkuil. Je negatieve gedachten en emoties telkens maar wegstoppen maakt je hart juist ziek. Wees er eerlijk over, allereerst naar jezelf. Neem af en toe de tijd om te ‘voelen wat je voelt’. En deel dat eerlijk met God. Hij kan het heel goed hebben. Lees de psalmen maar. David is daar goudeerlijk naar God toe. Over z’n angst, boosheid, teleurstelling, verdriet… En hoe wordt hij genoemd? ‘Een man naar Gods hart’. Alleen al het uitstorten van je hart bij God kan al zo opluchten. En zo helpt het ook je gevoelens te delen met mensen die je vertrouwt, zoals vrienden of (geestelijke) familie. Maar soms zit je zo in de knoop met je eigen gedachten en gevoelens dat je ook professionele hulp nodig hebt van een therapeut of psycholoog. Schaam je daar alsjeblieft niet voor. Toen ik vorig jaar worstelde met overspannenheid hebben een paar gesprekken met een psycholoog me ontzettend geholpen en kan ik het iedereen aanraden.

2. Voed je hart met het goede. We worden dagelijks gebombardeerd met berichten en meningen over corona, vooral op social media als Twitter en Facebook. Natuurlijk is het goed op de hoogte gehouden te worden van het nieuws en zelf een mening te vormen over wat wijs is in deze crisis. Maar overdaad schaadt. Door hier te veel mee bezig te zijn vergroten we de kans op onrust of zelfs angst en boosheid. Daarom besteed ik bewust veel minder tijd aan social media en nieuwssites dan normaal. En probeer ik me in deze tijd juist te voeden met wat goed is voor mijn hart: stilte en gebed, inspirerende boeken of films, lange wandelingen, muziek, de schoonheid van de natuur, goede gesprekken met vrienden, en meer tijd met familie. Wat voedt jouw hart? Probeer je daar op te richten en je zult het verschil merken.

Hoe meer we bezig zijn met elkaar liefhebben, hoe minder ruimte we geven aan angst en wantrouwen.

3. Blijf in contact met anderen. Het is heel natuurlijk om jezelf in tijden van crisis terug te trekken in je eigen veilige cocon. Maar ook daarin kunnen we doorslaan. Laten we daarom de verbinding met elkaar blijven zoeken, ook als we het soms niet met elkaar eens zijn. Een stap vooruit zetten in plaats van achteruit. En juist in deze donkere dagen licht te verspreiden door er voor elkaar te zijn. Want elke keer als je iets goeds doet voor een ander sla je twee vliegen in één klap: je helpt niet alleen die ander er mee, maar ook jezelf. Het geeft namelijk (bijna) altijd een fijn gevoel iets voor een ander te kunnen betekenen en het helpt je je eigen problemen (even) te vergeten. En hoe meer we bezig zijn met elkaar liefhebben, hoe minder ruimte we geven aan angst en wantrouwen.

4. Oefen je in dankbaarheid. Al in de duizenden jaar oude woorden van de Bijbel worden we aangemoedigd dankbaar te zijn, maar ook wetenschappelijke onderzoeken van nu beamen het: dankbaar zijn en je dankbaarheid uitspreken maakt gelukkig. Maar dat gaat niet vanzelf. Daar moeten we ons in trainen. Door er juist ook in deze donkere tijden voor te kiezen de lichtpuntjes te zien en daar dankbaar voor te zijn. En als je in God gelooft, Hem daarvoor te danken als Schenker van al het goede. Voor de zuurstof waar je op dit moment je longen mee vult. Voor die mooie glimlach van de caissière vanochtend. Voor de smaak van een vers gezet kopje koffie. Voor het feit dat je een dak boven je hoofd met stromend water hebt en daarmee tot de 5 procent rijkste mensen ter wereld behoort. Voor Gods onuitputtelijke en onvoorwaardelijke liefde. Probeer maar eens een maand lang dagelijks de dingen waarvoor je dankbaar bent op te schrijven. Je zult merken hoe genezend het is voor je hart.

5. Accepteer dat het leven niet perfect is. Waarom raakt deze crisis ons zo hard? Vooral omdat wij als naoorlogse Nederlanders (over het algemeen) niet gewend zijn met langdurige crisissen om te gaan. Heel langzaam begint tot ons door te dringen wat de rest van de wereld door constante ervaring met oorlogen, armoede en ziekte al lang wist: het leven is niet maakbaar. Onze wereld is gebroken en daardoor zal alles wat we in dit leven meemaken in meer of mindere mate ook gebroken zijn. Ja, we mogen genieten van al het mooie en God daar voor danken. Maar laten we ook accepteren dat het leven aan deze kant van de eeuwigheid niet perfect is. Dat lijden bij het leven hoort. Die acceptatie geeft meer veerkracht aan ons hart.

Probeer maar eens een maand lang dagelijks de dingen waarvoor je dankbaar bent op te schrijven. Je zult merken hoe genezend het is voor je hart.

6. Leef met hoop. Hoe lang deze coronacrisis al duurt, ook dit virus zal uiteindelijk weer uitdoven of veranderen in een verkoudheidsvirus. De zwarte pest in de Middeleeuwen of de Spaanse griep van honderd jaar geleden zijn uiteindelijk ook weer overgegaan en de wereld draaide uiteindelijk gewoon weer verder. Dat besef relativeert en geeft hoop. Maar als christen heb ik een nog veel grotere hoop, namelijk dat God op een dag alles wat nu nog zo kapot is compleet zal herstellen. De hemel zal op aarde neerdalen en al het kwaad, ziekte en dood zo voltooid verleden tijd zijn. Jezus zelf zal onze tranen wissen en voor altijd bij ons komen wonen met zijn onvoorstelbaar grote liefde en licht.

Noem me naïef of lichtgelovig dat ik hier op vertrouw, maar dit vooruitzicht geeft dat het lijden van nu me niet verplettert. Het vult m’n hart elke keer weer met een onverwoestbare hoop. Een hoop dat eens al onze diepste verlangens vervuld zullen worden. Een hoop die geeft dat ik niet alles van dit leven hoef te verwachten, maar mezelf in ontspannenheid aan God en anderen kan geven. Met vallen en opstaan natuurlijk, maar toch. Die hoop wens ik je van harte toe, juist in deze dagen voor Kerst!

Martijn Rutgers is voorganger van Mozaiek071. Bovenstaand verhaal verscheen onlangs op zijn blog en is met toestemming overgenomen door CIP.nl.

Neem een kijkje op de site van Martijn Rutgers

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen