Covid Oostenrijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 december 2021 door Redactie

Oostenrijkse bisschop: "Vergelijk coronapandemie niet met nazi-tijdperk"

De Oostenrijkse bisschop Hermann Glettler roept christenen op de coronapandemie niet te vergelijken met de nazibezetting in de vorige eeuw. Hij noemt de vergelijking "gevaarlijk" en "onbegripvol richting verschillende groepen in de samenleving", meldt CNE News. "Vergelijk de coronapandemie niet met de nazitijd", aldus Glettler 

Het vergelijken van maatregelen zoals de coronapas met nazipraktijken zoals de jodenster en het persoonsbewijs is volgens de bisschop kwetsend richting joden en andere bevolkingsgroepen die werden vervolgd door nazi's.

Eerder ontstond al veel ophef in de media over de vaccinatieplicht in Oostenrijk. De coronapas wordt vereist voor activiteiten zoals winkel-, kerk- en kantoorbezoek. Glettler geeft aan dat het overheidsbesluit slechts een tijdelijke maatregel is. De rooms-katholieke kerk in Oostenrijk neemt geen standpunten in. De bisschop spreekt voor zichzelf, wanneer hij aangeeft dat hij de vaccinatie als een goede oplossing ziet in de coronacrisis. "Het is niet alleen een vorm van zelfbescherming, maar ook van solidariteit richting kwetsbaren. De gezondheidszorg staat op het punt van instorten", aldus Glettler.

In Nederland stond in november een vergelijkbare situatie ter discussie in de Tweede Kamer. Forum voor Democratie (FVD) deed uitspraken waarin het handelen van Minister de Jonge in verband wordt gebracht met massamoord en discriminatie van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Sjoerdsma (D66) sprak FVD-kamerlid Van Houwelingen aan op de uitspraak. Waarop Van Houwelingen reageerde: "U bent ontevreden met vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog. Met welke periode moeten we uw misdaden dan wel vergelijken? Het uitsluiten van miljoenen mensen uit onze samenleving en het invoeren van die verschrikkelijke apartheidspas op basis van een grote hoax?"

Later in de discussie zegt Van Houwelingen tegen Sjoerdsma: "Uw tijd komt nog wel; er komen tribunalen." Na een korte schorsing gaf Van Houwelingen aan dat de uitspraak niet persoonlijk op Sjoerdsma gericht was. Volgens Sjoerdsma maakte dit de situatie eerder erger: "Want zijn woorden zijn nu gericht op iedereen die het coronabeleid in enige mate steunt. U kunt democratisch tot stand gekomen besluiten niet gelijkstellen met misdaden." 

Vorige week werd FVD-leider Thierry Baudet door de rechter in een kort geding nog bevolen om tweets met holocaustvergelijkingen te verwijderen. Dit kort geding was aangespannen door verschillende joodse organisaties. 

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Ik begrijp de gekwetstheid van de holocaust-slachtoffers, maar ik blijf dit verbod tot vergelijken (door bisschop of rechtbank) een vervelende vorm van censuur vinden. We hebben in onze recente historie weinig andere gebeurtenissen waarmee we de huidige draconische maatregelen kunnen vergelijken. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het gerechtelijke bevel ook bedoeld is om FVD de mond te snoeren.Trouwens: ook tot misdaden kan op democratische wijze besloten worden...